Nie ma nic lepszego niż gęsty i aksamitnie gładki krem czekoladowy, a ten z poniższego przepisu deklasuje wszystkie inne. Pasuje do każdego tortu, ciasta i deserów na zimno w pucharkach, choć nie brakuje też takich, który wyjadają go prosto z miski. Trudno się dziwić, bo kusi smakiem i konsystencją, a po spróbowaniu pierwszej łyżki, trudno się powstrzymać przed kolejną. Zobaczcie, jak go zrobić.

Jak zrobić prosty krem czekoladowy?

Aby zrobić pyszny i stabilny krem czekoladowy do tortu czy różnego rodzaju ciast i deserów, wystarczą tylko 3 składniki, czyli śmietanka kremówka, serek mascarpone i ulubiona czekolada. Sam proces przygotowania jest banalnie prosty, ale trzeba pamiętać o dwóch złotych zasadach.

Po pierwsze, czekolada rozpuszczone w śmietance musi się porządnie schłodzić, przez co najmniej 5, a nawet 8 godzin, dlatego przygotowania warto zacząć już dzień wcześniej. Gdy kolejnego dnia będziemy już miksowali ją z serkiem, pamiętajmy, że mascarpone musi być zimne, bo inaczej krem może się zwarzyć. To najważniejsza sprawa, której koniecznie trzeba dopilnować, bo takiego zwarzonego kremu niestety nie da się już uratować.

Prosty przepis na krem czekoladowy do tortu i ciasta

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 180 g czekolady mlecznej,
  • 130 g schłodzonego serka mascarpone.

Przygotowanie:

Czekoladę drobno siekamy nożem. Śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć, od razu zdejmujemy ją z ognia i wrzucamy do niej rozdrobnioną czekoladę.

Mieszamy całość aż czekolada się dobrze rozpuści, po czym odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Następnie przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, a nawet na całą noc.

Po tym czasie lekko mieszamy gęstą, schłodzoną czekoladę i przekładamy ją do dużej miski. Następnie dodajemy do niej schłodzone mascarpone i miksujemy do momentu, aż krem czekoladowy stanie się jednolity i gładki. 

Źródło: poprostupycha.com.pl