Pistacje to wyjątkowe orzechy cenione przede wszystkim za swoje wartości odżywcze oraz bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników. Nie wszyscy też wiedzą, że 1 orzech pistacji ma tylko 3 kalorie. Dlatego tez to bardzo wdzięczny orzech w kuchni. Najczęściej jemy je jako słoną przekąskę, jednak cukiernicy wykorzystują pistacje do przygotowania pysznych ciast, lodów i kremów. Domowe lody pistacjowe, czy pesto pistacjowe czy tort pistacjowy każdy może z powodzeniem zrobić w domu.

Domowy krem pistacjowy do tortu

My proponujemy dziś przepis na wyborny krem pistacjowy, który doskonale pasuje do tortu, ale będzie też idealny jako dodatek do eklerek, ciast, czy ptysi. Krem jest bardzo prosty do przygotowany, trzeba tylko przypilnować 1 rzeczy, by cała praca nie poszła na marne.  Do zrobienia kremu potrzebujecie tylko 4 składników:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki pasty pistacjowej

Zacznijcie od podgrzania śmietanki kremówki. 30 nie 36 , bo 36 jest zbyt gęsta i ciężko się ją podgrzewa. Ale uwaga. Tej śmietanki nie możecie zagotować. Dlaczego? Bo nie będzie można jej potem ubić z rozpuszczoną czekoladą. Zwarzy się i będzie do wyrzucenia. Dlatego śmietankę podgrzewamy, żeby była gorąca, ale nie może wrzeć. W misce pokruszcie białą czekoladę i dodajcie pastę pistacjową. Pastę można zrobić samodzielnie mieląc pistacje na gładką masę, ale wygodniej będzie kupić gotową. Gdy śmietana się podgrzeje (poznacie to po tym, ze na brzegach śmietanki zaczną pojawiać się bąbelki) wyłączcie ją zalejcie gorącą śmietanką czekoladę z pastą. Poczekajcie chwilę, aż temperatury się wyrównają i wszystko razem wymieszajcie, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec możecie całość zblendować blenderem ręcznym, by mieć pewność, ze wszystkie składniki ładnie się połączyły. Teraz miskę wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc, by mieć pewność, ze wszystko dobrze stężało. Po tym czasie wyjmijcie ganasz z lodówki i przelejcie do miski miksera. Dodajcie schłodzone mascarpone i wszystko razem ubijcie na gęsty krem. Na początku ubijajcie na niskich obrotach, by składniki się połączyły. Dopiero wtedy włączcie najwyższe obroty i ubijajcie do czasu, aż krem będzie gęsty, stabilny i puszysty.

źródło: youtube.com/@SlodkaTuba