Orzeszki z kremem kajmakowym

Apetyczne chrupiące orzeszki z pysznym kremem - do ich przygotowania przyda się specjalna forma.

ciastkaorzeszkimuffinki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • kostka miękkiego masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki z orzechów włoskich
  • 30 dag mąki pszennej
  • nadzienie:
  • masa kajmakowa z puszki
  • łyżeczka orzechówki lub rumu (opcjonalnie)
  • połówki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło, śmietanę i cukier miksujemy na gładki krem. Dodajemy oba rodzaje mąki i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • Rozgrzewamy specjalną formę do orzeszków (żeliwną lub elektryczną), smarujemy masłem.
  • Do każdego wgłębienia wkładamy małą kuleczkę ciasta, mocno przyciskamy wierzchem formy i pieczemy zgodnie z instrukcją producenta.
  • Można też użyć malutkich foremek, które należy wylepić ciastem i piec w piekarniku (w temp. 180°C) na złoty kolor, przez 8–10 min.
  • Ciasteczka delikatnie wyciągamy z foremek (będą bardzo kruche!), nadziewamy kajmakiem wymieszanym z alkoholem i połówkami orzechów, zlepiamy po dwa.
  • Posypujemy cukrem pudrem.
  • Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl

Porady

Domowa masa kajmakowa - wypróbuj nasze sposoby!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy