Krem do tortu to podstawowy wyznacznik dobrego deseru. Powinien być idealnie gładki, smaczny ale też na tyle gęsty, by nie wypłynąć spomiędzy płatów biszkoptu. Dobrze tez, gdy można z niego zrobić dekoracje na gorze tortu oraz rozprowadzić po bokach. Taki krem wcale nie jest trudny do zrobienia, wystarczy znać odpowiedni przepis.

Najczęściej można spotkać krem do toru na bazie serka mascarpone. Ten dodatek gwarantuje, ze krem będzie stabilny, gęsty i nie spłynie z wypieku. Jednak można zrobić podobny krem bez tego kalorycznego dodatku. Wystarczą 2 albo 3 składniki.

Krem do tortu bez mascarpone

Jeśli szukacie prostego i pysznego kremu do tortu, wykorzystajcie przepis, który ostatnio znaleźliśmy w Internecie. Autorka @bankietowka.pl pokazuje, jak w prosty sposób można przygotować krem o dwóch różnych konsystencjach i to bez miksera. Będzie jednak potrzebny blender ręczny. Składniki na krem to tylko biała czekolada i śmietanka 36%. Może się też przydać żelatyna, ale o tym przeczytajcie poniżej.

Przygotujcie:

  • 100 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki 36 %

Jeśli chcecie zwiększyć ilość kremu, trzymajcie się tych proporcji.

W wysokim naczyniu rozpuśćcie czekoladę zalewając ją 200 ml gorącej śmietanki. Kiedy lekko przestygnie zblendujcie całość na gładką masę. Pojemnik z płynną masą wstawcie do lodówki najlepiej na całą noc. W tym czasie czekolada zwiąże krem i całość zgęstnieje.
Po tym czasie dolejcie do gęstej i gładkiej masy czekoladowej pozostałe 100 ml zimnej śmietanki i zblendujcie. Krem zrobi się aksamitnie gładki. Jeśli chcecie, by jeszcze bardziej stężał, możecie go ponownie włożyć do lodówki.

W zmiksowaniu pomoże wam niezawodny blender lum robot kuchenny:

Jeszcze gęstszy krem do tortu

Jeśli zależy wam, żeby krem do tortu był jeszcze bardziej gęsty i stabilny, to w pierwszym etapie przygotowań rozpuśćcie w gorącej śmietance dodatkowo 1 łyżeczkę żelatyny namoczonej w 5 łyżeczkach wody. Dalej postępujcie tak samo jak wyżej. Dzięki temu krem będzie jeszcze gęstszy.

Zobaczcie krok po kroku jak zrobić krem do tortu.

 

Źródło: Instagram/@bankietowka.pl