Kotlety z jajek na twardo często pojawiają się na naszych stołach w dzień po świętach, imprezach i obfitych kolacjach. Staramy się wtedy jak najlepiej wykorzystać resztki tzw. zimnej płyty. To także odpowiedź na pytanie zabieganych domowników, co zrobić na szybko z jajek, kiedy lodówka świeci pustkami. Żeby powstały wegetariańskie kotleciki warte grzechu, warto trzymać się pewnych wskazówek i prostych zasad, które przedstawiamy poniżej.  

Co można dodać do kotletów z jajek? 

Przepis na kotlety jajeczne jest dziecinnie prosty. Dosłownie – do ich formowania można zaprosić nawet najmłodszych kucharzy. Potrzebne są przede wszystkim pokrojone w drobną kostkę jajka ugotowane na twardo. Oprócz nich w misce ze składnikami, podobnie jak w przypadku innych tradycyjnych kotletów, ląduje bułka tarta i surowe jajko. Ułatwią one formowanie masy w zwarte pulpeciki. Przydadzą się również posiekane świeże zioła, takie ja koperek lub natka pietruszki. Jeśli mamy więcej czasu i ochotę na eksperymenty, przepis na kotlety z jajka możemy urozmaicić za pomocą dodatków takich jak kapary, oliwki, suszone pomidory, pestki dyni, orzechy lub rodzynki. Składniki te mogą wydawać się niecodzienne, ale doskonale podkreślają delikatny smak jajek na twardo. Prawie każdy polubi kotlety jajeczne z cebulą, które mają wyrazisty aromat. Wiosną i latem dobrze jest zamienić ją na młody szczypiorek, który doda daniu świeżości. Żeby urozmaicić codzienny jadłospis warto przyrządzić też: 

  • kotlety z jajek i ryżu – ugotowane białe ziarenka nie tylko wzbogacą masę o sycący element skrobiowy, ale także pomogą uformować kotleciki. To świetne, lekkostrawne danie dla smakoszy w każdym wieku. 
  • kotlety jajeczne z pieczarkami – grzyby podsmażone na maśle z cebulką to zawsze mile widziany składnik farszu. Latem i jesienią świetnie sprawdzą się także delikatne kurki, które kapitalnie komponują się z jajkami w każdej postaci. 
  • kotlety z jajek i sera żółtego – wystarczy zetrzeć cheddar, goudę, edam lub ementaler, a właściwie dowolny rodzaj sera, i połączyć z masą jajeczną. Kotleciki z takim dodatkiem nie potrzebują zbyt wiele soli i rozpływają się w ustach.  
  • kotlety z ziemniaków i jajek – połączenie masy na kotleciki z ugotowanymi i rozgniecionymi kartoflami to świetny sposób na stworzenie sycącego dania obiadowego, do którego nie będą już potrzebne inne klasyczne dodatki. Wystarczy polać je wybranym sosem i serwować ku uciesze domowników.  

Co zrobić, żeby kotlety jajeczne się nie rozpadały? 

Kotlet jajeczny podczas formowania należy dobrze ścisnąć, żeby połączyć wszystkie składniki. Najlepiej robić to w rękawiczkach, żeby masa nie przyklejała się do dłoni. Powstrzymajmy się przed dosypywaniem do niej dodatkowej bułki tartej, ponieważ wtedy kotlety staną się suche i będą się rozpadać. Niezawodnym i najprostszym sposobem na idealne kotleciki jajeczne jest wstawienie ich przed smażeniem do lodówki na minimum godzinę. Dzięki temu masa stanie się zwarta i nie rozpadnie się podczas obróbki termicznej. Ważna jest także panierka tworząca chrupiącą powłoczkę, która pomaga w utrzymaniu kształtu. Bułka tarta to tradycyjny wybór, ale można też wykorzystać: 

  • panierkę panko – rozwiązanie z japońskiej spiżarni. Składa się z większych kawałków chleba, dzięki czemu w mniejszym stopniu wchłania tłuszcz i zachowuje chrupkość. 
  • rozdrobnione płatki owsiane – tworzą panierkę pełną błonnika i cennych składników odżywczych. Dla ciekawego efektu można wymieszać je z przyprawami lub ziarnami sezamu.  
  • siemię lniane – można obtoczyć w nim kotlety jajeczne lub dodać je do masy. Pod wpływem wilgoci twory efektywne spoiwo.  

Jakie przyprawy pasują do kotletów z jajek? 

Oprócz soli i pieprzu w kotletach jajecznych często znajdziemy też koperek lub szczypiorek, ale to nie wszystko. Szybkie danie da się wzbogacić rozmaitymi przyprawami i suszonymi ziołami, które każdy ma w swojej kuchni. Jednym z najpopularniejszych dodatków, który skutecznie podkręca smak jajek na twardo, jest ostra papryka w proszku. Z szafki kuchennej z przyprawami warto wygrzebać też takie składniki jak:  

  • zioła prowansalskie: tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia, 
  • czosnek niedźwiedzi – ten sezonowy rarytas można z łatwością kupić w formie suszonych ziół, ale jego najwięksi fani mogą też posiekać świeże liście, 
  • gałka muszkatołowa – zwłaszcza kiedy łączymy masę z ziemniakami, przyrządzamy kotlety jajeczne z serem lub podajemy je z kremowym sosem śmietanowym,  
  • kmin rzymski – przyprawa dla miłośników szakszuki i aromatów indyjskiej kuchni.  

Na czym smażyć kotlety z jajek?  

Sekret chrupiącej skórki kotletów jajecznych tkwi nie tylko w panierce, ale także w technice smażenia i rodzaju użytego tłuszczu. Najlepiej wykorzystać neutralny olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia, na przykład rzepakowy. Jest to także jeden ze zdrowszych nośników ciepła, ponieważ zawiera moc nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest uniwersalny, niedrogi i znajduje się w każdym domu. Sprawdzi się również olej słonecznikowy. Do smażenia w wysokiej temperaturze nie poleca się produktów tłoczonych na zimno, takich jak olej lniany, z pestek winogron, sojowy lub ryżowy. Jeśli nie zależy nam, żeby danie było wegetariańskie, możemy wykorzystać smalec lub masło klarowane. Jak długo smażyć kotlety z jajek? Wystarczą 3–4 minuty z każdej strony, aż pulpeciki staną się rumiane i chrupiące. Pamiętajmy, żeby wkładać je na dobrze rozgrzany tłuszcz, a po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym. 

Z jakim sosem podawać kotlety jajeczne? 

Szukacie bezmięsnej i pożywnej potrawy na obiad? Z całą odpowiedzialnością polecamy kotlety jajeczne. Przepis jest niezwykle prosty i nie zabierze dużo czasu, a gotowy owalny przysmak można podawać solo lub z dowolnymi, ulubionymi sosami. Świetnie sprawdzą się zarówno kremowe, śmietanowe dodatki, jak i proste, ziołowe dipy. Oto kilka pomysłów: 

  • sos pieczarkowyniezwykle aromatyczny, doprawiony tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej zrobić go na kremowej śmietanie, ale w wersji dietetycznej sprawdzi się też jogurt grecki. 
  • sos chrzanowy – czy można wyobrazić sobie lepszy dodatek do dań z jajek niż majonez z dodatkiem pikantnego chrzanu? Można też przygotować go na ciepło – na bazie jasnej zasmażki i bulionu
  • sos porowy – to doskonały akompaniament dla lekkich, jarskich dań. Żeby był jeszcze bardziej delikatny, śmietanę można zastąpić mlekiem roślinnym. 
  • sos koperkowy – aromatyczny, ziołowy, po prostu pyszny. Ten treściwy sos na zasmażce ze śmietaną warto przełamać sokiem z cytryny. Idealnie komponuje się nie tylko z jajkami, ale także z rybami lub mięsnymi pulpetami. 

Czy za oknem pada śnieg, czy świeci słońce, na obiad zawsze sprawdzą się kotlety jajeczne. Z czym podawać je, kiedy z nieba leje się żar? Najlepiej sprawdzi się lekka sałatka lub surówka ze świeżych warzyw i ziół, a także nieśmiertelna mizeria z młodych ogórków z koperkiem. Zimą natomiast warto serwować kotleciki jajeczne z piklami lub zasmażaną kapustą.  

Czy kotlety z jajek można upiec w piekarniku?  

Osoby, które dbają o linię, próbują obniżyć poziom cholesterolu lub z innych powodów starają się ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, mogą przyrządzić kotlety jajeczne z piekarnika. Będą wtedy nieco zdrowsze, a na dodatek mniej kaloryczne. Żeby wyszły idealnie rumiane i chrupiące warto jednak posmarować je lekko tłuszczem, najlepiej za pomocą pędzelka kuchennego, lub spryskać olejem w sprayu. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Będą gotowe po około 10–15 minutach.