Już nasze babcie wiedziały, że olej lniany to prawdziwe płynne złoto, a już jedna łyżka dziennie daje dziesiątki korzyści. Sprawdźcie, na co pomaga picie oleju lnianego, a będziecie chcieli włączyć go do codziennej diety już od dzisiaj.

Olej lniany - właściwości

Ten olej to naturalna skarbnica zdrowia, gdyż zawiera mnóstwo witaminy E, a do tego wyróżnia się najlepszym spośród wszystkich olejów roślinnych stosunkiem zawartości kwasów omega-3 do omega-6. Regularne spożywanie go przynosi więc cały wachlarz korzyści dla organizmu:

  • działa przeciwzapalnie,
  • wzmacnia odporność,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • poprawia trawienie i ułatwia wypróżnianie,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • działa antydepresyjnie, 
  • pomaga walczyć z bezpłodnością,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów.

Jak najlepiej spożywać olej lniany?

Najlepiej wybierać olej nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno. Pijemy go raz dziennie po 1 łyżce przez okres maksymalnie 2-3 miesięcy. Należy jednak zapamiętać, że spożywamy go tylko na zimno, gdyż po podgrzaniu traci cenne kwasy Omega. Możemy oczywiście pić go solo, ale warto też wzbogacić nim przeróżne potrawy, gdyż ma wyjątkowo ciekawy, lekko orzechowy smak i aromat. Z tego względu wspaniale sprawdzi się do sałatek, past kanapkowych, a nawet koktajli.

Chcąc w łączyć go do codziennego jadłospisu, musimy też zwrócić uwagę, aby przechowywać go w lodówce, najlepiej w ciemnej butelce, gdyż ulega on rozkładowi pod wpływem wysokich temperatur oraz światła słonecznego. Ma on jednak stosunkowo krótki termin ważności, gdyż nawet odpowiednio przechowywany, powinien być spożyty w ciągu miesiąca.

Kto nie powinien pić oleju lnianego?

Czy skoro ten olej to samo dobro, to jest ktoś, kto nie powinien go przyjmować? Otóż nie zaleca się picia go kobietom w ciąży oraz osobom z chorobami trzustki, schorzeniami wątroby oraz nietolerancjami pokarmowymi i nadwrażliwością jelit