Lubicie jajka w sosie tatarskim, ale staracie się nie jeść ich zbyt dużo z uwagi na sporą ilość tłuszczu? W tym roku spróbujcie podać nieco inny dodatek, a tak przygotowane jajka na twardo będą nie tylko pyszne, ale i lekkie dla brzucha. Koniecznie spróbujcie, a będziecie zaskoczeni jak dobrze mogą smakować jajka bez majonezu.

Jaki sos do jajek bez majonezu?

Klasyczne jajka z majonezem lub jajka w sosie tatarskim co roku pojawiają się na stołach w wielu domach. Taka pozycja w menu jest pyszna, ale dość ciężka dla naszych żołądków, dlatego warto znać równie smaczną, a mniej kaloryczną alternatywę. Pełen smaku sos tatarski robi się bowiem na bazie majonezu lub ewentualnie mieszanki majonezu i śmietany. Ale równie pyszny dodatek do jajek można wyczarować z gęstego jogurtu typu skyr zblendowanego z 1 żółtkiem z jajka na twardo oraz odrobiną musztardy. W ten sposób powstanie gęsta i kremowa mieszanka, która niczym nie ustępuje popularnemu "tatarskiemu". Do tego dodajemy jeszcze tylko kolorowe warzywa oraz świeże zioła i lekki, a przy tym pełen smaku sos do jajek gotowy.

Przepis na jajka w sosie wiosennym

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 kubeczek skyra (150 g),
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 ogórek,
  • po pół pęczka koperku i szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Jajka na twardo obieramy i przekrajamy na połówki. z Jednego z nich wyjmujemy żółtko (białko wykorzystujemy do innego dania, na przykład wkrajamy do sałatki jarzynowej) i mieszamy je ze skyrem i musztardą na jednolity sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem, a następnie siekamy drobno wszystkie inne składniki, czyli umyte rzodkiewki, ogórka oraz zioła. 

Połówki jajek wykładamy na półmisku, a następnie polewamy przygotowanym sosem. Można też najpierw wylać sos na półmisku, a dopiero potem ułożyć na nim jajka - obie opcje są równie dobre. Dodatkowo wierzch potrawy warto posypać kolejną porcją szczypioru lub ułożyć na jajkach kilka gałązek koperku.