Jajka na twardo zawsze pojawiają się na stole wielkanocnym. To podstawa kuchni i tradycji polskiej. Faszerowane nadzieniem ze szprotek, w galarecie czy z majonezem - możliwości jest mnóstwo. Sałatki z dodatkiem jaj czy kremowe pasty kanapkowe to kolejny hit, którego nie może zabraknąć. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości, wybierzcie hit tej Wielkanocy. Zapiekane jaja w sosie beszamelowym rozpływają się w ustach. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis.

Jak zrobić jaja zapiekane w sosie beszamelowym z boczkiem?

Składniki:

  • 8-10 jajek gotowanych na twardo,
  • 8-10 plastrów boczku.
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki mąki,
  • szklanka mleka,
  • szklanka bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • tarty ser typu cheddar lub gouda,
  • pietruszka do posypania

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo przez około 8 minut i obierzcie ze skorupki.
  2. Po dokładnym przemyciu, owińcie jajka cienkimi plastrami boczku.
  3. Przełóżcie w całości na blachę do zapiekania i rozłóżcie równomiernie.
  4. W garnku zagotujcie mleko i dodajcie mąkę i masło.
  5. Wymieszajcie tak, aby uzyskać kremową i gęstą zawiesinę.
  6. Dolejcie bulion - może być warzywny lub drobiowy.
  7. Wylejcie masę do jajek.
  8. Posypcie z wierzchu tartym serem.
  9. Zapieczcie przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Najlepiej smakują serwowane na ciepło z posiekaną pietruszką.

Jaki boczek najlepiej wybrać do tego dania?

Do tak przygotowanych jajek najlepiej wybrać surowy, wędzony boczek. Ten w plastrach jest delikatny i z łatwością owiniecie go wokół jajek. Ten gotowany nie będzie miał tyle smaku, co poprzedni. Jeżeli chcecie z niego wydobyć jeszcze więcej słonego posmaku, wystarczy przesmażyć wraz z jajkami przez około 30 sekund. W ten sposób uzyskacie karmelizowaną skorupkę.