Jajka na twardo zawsze pojawiają się na stole wielkanocnym. To podstawa kuchni i tradycji polskiej. Faszerowane nadzieniem ze szprotek, w galarecie czy z majonezem - możliwości jest mnóstwo. Sałatki z dodatkiem jaj czy kremowe pasty kanapkowe to kolejny hit, którego nie może zabraknąć. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości, wybierzcie hit tej Wielkanocy. Zapiekane jaja w sosie beszamelowym rozpływają się w ustach. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis.
Jak zrobić jaja zapiekane w sosie beszamelowym z boczkiem?
Składniki:
- 8-10 jajek gotowanych na twardo,
- 8-10 plastrów boczku.
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżki mąki,
- szklanka mleka,
- szklanka bulionu,
- 2 łyżki masła,
- tarty ser typu cheddar lub gouda,
- pietruszka do posypania
Przygotowanie:
- Jajka ugotujcie na twardo przez około 8 minut i obierzcie ze skorupki.
- Po dokładnym przemyciu, owińcie jajka cienkimi plastrami boczku.
- Przełóżcie w całości na blachę do zapiekania i rozłóżcie równomiernie.
- W garnku zagotujcie mleko i dodajcie mąkę i masło.
- Wymieszajcie tak, aby uzyskać kremową i gęstą zawiesinę.
- Dolejcie bulion - może być warzywny lub drobiowy.
- Wylejcie masę do jajek.
- Posypcie z wierzchu tartym serem.
- Zapieczcie przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Najlepiej smakują serwowane na ciepło z posiekaną pietruszką.
Jaki boczek najlepiej wybrać do tego dania?
Do tak przygotowanych jajek najlepiej wybrać surowy, wędzony boczek. Ten w plastrach jest delikatny i z łatwością owiniecie go wokół jajek. Ten gotowany nie będzie miał tyle smaku, co poprzedni. Jeżeli chcecie z niego wydobyć jeszcze więcej słonego posmaku, wystarczy przesmażyć wraz z jajkami przez około 30 sekund. W ten sposób uzyskacie karmelizowaną skorupkę.