Gołąbki w sosie pomidorowym to zdecydowanie najpopularniejsza opcja, ale podając je z innym dodatkiem osiągniecie jeszcze lepszy smak i aromat. Biały sos z pewnym wyrazistym dodatkiem genialnie pasuje do kapusty z mięsem, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Poznajcie ten prosty przepis i koniecznie spróbujcie, a zwykły sos pomidorowy pójdzie w odstawkę.

Jak zrobić gołąbki w białym sosie?

Klasyczne gołąbki zwykle podaje się w sosie pomidorowym, ale ten biały sprawdza się tu jeszcze lepiej i dodatkowo podbija smak kapuścianych zawijasów. To nic innego jak sos śmietanowy z porem, który po podsmażeniu na maśle nabiera przyjemnej słodyczy, ale wciąż zostaje w nim lekko ostra nuta.

Aby go przygotować wystarczy podsmażyć pora z czosnkiem i zalać całość śmietanką kremówką z odrobiną mąki. W ten prosty sposób powstanie gęsty, wyrazisty i pełen aromatów biały sos, w którym warto podgotować gołąbki przez ostatnie 15-20 minut, a potem również podawać je w jego towarzystwie. 

Przepis na gołąbki w białym sosie

Składniki:

na gołąbki:

  • 1 niewielka główka białej kapusty,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 100 g suchego ryżu,
  • 1 jajko,
  • woda lub bulion do gotowania.

na biały sos:

  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • 1 por,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej + odrobina wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę parzymy, a następnie ostrożnie oddzielamy po jednym listku i wykrajamy w każdego z nich twardą końcówkę. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym, wystudzonym ryżem, jajkiem oraz solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy w liście kapusty i szczelnie zawijamy każdego gołąbka. Następnie układamy je ciasno w garnku, zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy aż zmiękną. 

W międzyczasie przygotowujemy sos. Pora dokładnie myjemy i drobno kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie wszystko podsmażamy na łyżce masła, aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią. Mąkę mieszamy z odrobiną wody oraz śmietanką i dodajemy do tego łyżkę gorącego pora z patelni, aby nabiał się zahartował, po czym przelewamy mieszankę znów na patelnię. Całość doprawiamy solą z pieprzem do smaku i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, aż sos porowy zgęstnieje.

Gotowe gołąbki wkładamy do gorącego sosu i gotujemy jeszcze przez około 15-20 minut, po czym podajemy obficie polane tym dodatkiem.