Przepis na klasyczne gołąbki wymaga sporo pracy, gdyż najpierw musimy sparzyć kapustę, potem zawinąć farsz w jej liście, a na koniec wszystko ułożyć w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Można jednak znacznie skrócić i uprościć cały ten proces, wybierając gołąbki po meksykańsku. Choć smakują bardzo podobnie, to robi się je o wiele łatwiej i szybciej.
Jak zrobić gołąbki meksykańskie?
Aby zrobić gołąbki po meksykańsku kapustę wystarczy drobno posiekać i wymieszać razem z resztą składników w jednej misce. Co ciekawe, w tym przepisie ryż miesza się z kaszą manną w proporcji pół na pół, dzięki czemu farsz lepiej się formuje, a po ugotowaniu jest delikatny w smaku. Takie gołąbki bez zawijania trzeba tylko uformować na kształt kotletów mielonych, przełożyć do garnka i zalać prostym sosem na bazie bulionu i przecieru pomidorowego. Zobaczcie dokładne proporcje składników i przetestujcie takie "oszukane gołąbki" zamiast klasycznych kapuścianych liści zawijanych z farszem.
Prosty przepis na gołąbki meksykańskie
Składniki:
- 0,5 kg białej kapusty,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- po 6 łyżek suchego ryżu i kaszy manny,
- 5 jajek,
- sól i pieprz,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia,
- 2 l bulionu,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 3-4 łyżki pikantnego ketchupu.
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy, cebulkę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie mieszamy poszatkowane warzywa z mięsem mielonym, jajkami oraz ryżem i kaszą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i formujemy z masy średniej wielkości kotlety.
Tak przygotowane gołąbki meksykańskie obtaczamy w cienkiej warstwie bułki tartej i podsmażamy na oleju z każdej strony. W garnku zagotowujemy bulion wymieszany z koncentratem i ketchupem.
Gdy sos zacznie wrzeć, ostrożnie wkładamy do garnka wszystkie obsmażone gołąbki po meksykańsku, po czym przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy całość na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.