Por gości bardzo często w naszej kuchni. Dodajemy go do surówek, zapiekanek, czy zup. Najczęściej jednak lubimy pokroić go na drobne paseczki i dodać do surówki. Nie tylko ładnie i świeżo wygląda, ale też wyostrza smak surówki, przez co znakomicie pasuje do wszelkich dań obiadowych. Niestety czasami por jest zbyt ostry i dominuje smak surówki. Dodatkowo po zjedzeniu większej ilości pora możemy odczuwać dyskomfort w postaci palenia w przełyku lub co gorsza, nieświeżego oddechu przez dłuższy czas.

Czy jest sposób, żeby minimalnie złagodzić ostrość pora, nie odejmując jego wartości odżywczych, smaku i koloru?

Najprościej już pocięty na paseczki por położyć na sitku i przelać go gorącą wodą, a następnie zimną. Takie szybkie sparzenie pozwoli wypłukać ten najostrzejszy smak, ale zachowamy kolor i jędrność pora. Drugi sposób to wsypać posiekany por do miski i również zalać go wrzątkiem na około minutę. Po tym czasie por przerzucamy na sitko i przelewamy bardzo zimną wodą. Gdybyśmy nie zalali go zimną wodą stanie się bardzo miękki i straci smak.

Takie blanszowanie można zrobić z całym porem, zarówno białą jak i zielona jego częścią. Polecamy bowiem, by do surówek wykorzystywać cały por. Zielone części pięknie wyglądają wymieszane w surówce.

Inny sposób to pokrojony por zasypać solą, pozostawić na kilkanaście minut i odcedzić. Pamiętajcie wtedy, by nie dodawać zbyt dużo soli do gotowej już surówki.

Por to bardzo zdrowe warzywo, choć nadal trochę pomijane na rzecz cebuli czy czosnku. Z racji pokrewieństwa do tych warzyw por posiada bardzo podobne właściwości. Znajduje się w nim ponad 80 substancji odżywczych.

Kupując pora zwróćcie uwagę by miał ciemnozielone liście pozbawione plamek i przesuszeń. Biała cześć powinna mieć jednolity kolor i być elastyczna. Wykorzystujemy go przede wszystkim jako element włoszczyzny do wszelkich zup - także zieloną część. Doskonale sprawdza się w zapiekankach i tartach! Na surowo jest świetnym elementem surówek. Genialna jest też zupa krem z pora.