Gołąbki z mięsa i ryżu w sosie pomidorowym

Gołąbki pierwsza klasa.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.32 z 224 głosów)

Składniki:

  • Kapusta biała -3 kg
  • Wieprzowina (łopatka) -900g
  • Ryż -300g
  • Margaryna -30g
  • Cebula -150g
  • Smalec -50g
  • Mąka -50g
  • Koncentrat pomidorowy -50g
  • Śmietana -100g
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapustę oczyścić, opłukać, wyciąć głąby, włożyć do gotującej się wody i obgotować.
  • Główki kapusty przestudzić i rozdzielić liście.
  • Ryż odmierzyć, opłukać, zagotować z margaryną i solą i z 2 razy większą objętością wody aniżeli ryżu.
  • Do gotującej wody wrzucić ryż, zamieszai postawić na krytej płycie, podgotować i przestudzić.
  • Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na smalcu.
  • Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki i zemleć w maszynce wraz z cebulą.
  • Ryż połączyć z mięsem, dodać sól i pieprz, wymieszać masę.
  • Do liści kapusty nakładać farsz, zawijać gołąbki, układać w rondlach przekładając małymi liścmi kapusty.
  • Gołąbki zalać wodą albo wywarem z kości i dusić
  • Gdy gołąbki są miękkie dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym i zagotować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy