Każdy przepis na gołąbki z młodej kapusty wymaga wcześniejszego parzenia listków, w które będziemy zawijać potem farsz. Okazuje się jednak, że i bez tego kroku można wyczarować przepyszne danie, a wystarczy tylko wymienić kapustę na coś innego. To sezonowy skarb, który znajdziecie teraz w każdym warzywniaku i zdecydowanie warto z tego skorzystać. Zobaczcie ten prosty, a jednocześnie przepyszny przepis i koniecznie go wypróbujcie. 

Prostszy i szybszy przepis na gołąbki

Zamiast kupować główkę białej kapusty, zdecydowanie lepiej sięgnąć po pęczek botwinki, a wygląd i smak gołąbków zyska podwójnie. Wy natomiast zyskacie sporo czasu, gdyż gołąbki z botwiny nie wymagają wcześniejszego parzenia liści i można je od razu nadziewać pysznym farszem. Ten z kolei zrobicie bardzo łatwo, choć nieco inaczej niż w tradycyjnym przepisie na gołąbki domowe. Różnica tkwi w 1 składniku. 

gołąbki z botwiny

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić gołąbki z botwiny? Wymieńcie 1 klasyczny składnik

Po pierwsze, do tego przepisu potrzebujemy dorodnych liści botwiny. Wybierzcie więc te jak największe i dokładnie je umyjcie. Jeśli chodzi o farsz, przygotowuje się go na bazie mięsa mielonego, jednak zamiast ryżu, używamy ugotowanej kaszy jaglanej, dzięki czemu gołąbki będą jeszcze smaczniejsze i cenniejsze dla organizmu.

Taki duet nie potrzebuje już wielu dodatków i wystarczy tylko cebula, czosnek oraz podstawowe przyprawy. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie dorzucić do podstawowego nadzienia posiekane świeże zioła lub startą marchew czy cukinię, a wtedy całość będzie miała jeszcze więcej smaku i aromatu. 

Gołąbki z botwiny - przepis

Składniki:

  • około 15 dużych liści botwiny,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 300 ml bulionu lub wody.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od wypłukania i ugotowania kaszy jaglanej w osolonej wodzie. W międzyczasie obieramy cebulę z czosnkiem, drobno je siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się zeszklą, dodajemy je do mięsa mielonego. Następnie wsypujemy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, doprawiamy całość solą z pieprzem i mieszamy. 
  2. Liście botwiny dokładnie myjemy i lekko osuszamy. Następnie na każdym listku układamy dużą łyżkę farszu i zawijamy całość na kształt tradycyjnego, tylko nieco mniejszego gołąbka.
  3. Tak przygotowane gołąbki z botwiny układamy w garnku i zalewamy bulionem. Całość dusimy pod przykryciem przez około 45 minut i gotowe.