Jak zrobić pora, aby wykorzystać pełnie jego smaku i aromatu? Zwykle dodajemy go tylko do zup i ewentualnie dodajemy po podsmażeniu do różnych farszów czy sosów, jednak to dopiero początek wszystkich smakowitych pomysłów. Zobaczcie nietypowy sposób na to warzywo, a pokochacie jego smak na nowo. Wystarczy tylko nakłuć pora wykałaczką, a reszta zrobi się niemal sama.

Co można zrobić z pora?

Ada Marczewska pokazała niedawno w telewizji śniadaniowej oryginalny i wyjątkowo pyszny pomysł na pory. Wystarczy nakłuć je na całej powierzchni, aby podczas pieczenia temperatura mocno w nie weszła. Następnie nacięte warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i zapiekamy, aż zmiękną i staną się rumiane. Podczas pieczenia idealnie się skarmelizują, dzięki czemu stracą swój charakterystyczny ostry smak i staną się lekko słodkie .

To jednak nie wszystko, bo na koniec powinno się je jeszcze zgrillować, ale w sezonie zimowym możemy też po prostu opiec je palnikiem, jakiego używa się do creme brulee. W ten sposób opalamy je aż dosłownie się przypalą i będą czarne. Choć brzmi to dziwnie, nie należy się bać tego efektu, gdyż to właśnie dzięki takiej obróbce pory nabierają zupełnie innego charakteru i stają się obłędnie pyszne, lekko słodkie oraz bardzo aromatyczne. 

Jak podać pieczone pory?

Kiedy pory są już dobrze przypieczone, obieramy je z zewnętrznej, przypalonej warstwy i gotowe. Teraz trzeba już tylko przyrządzić do nich szybki sos z kilku składników. Musimy więc podgrzać na patelni kilka łyżek harrisy, czyli pikantnej paprykowej pasty oraz tyle samo miodu oraz masła. Na koniec dolewamy do tego trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i podgrzewamy całość, aż płyn nieco się zredukuje i zgęstnieje, tworząc pyszny sos.