Gdy pomyślimy o tym, co zrobić z rukoli, na myśl przychodzi dodatek do sałatek oraz na wierzch kanapki. Ale możliwości kulinarnych jest znacznie więcej. Sprawdźcie co zrobić z rukoli.

Jak jeść rukolę?

Rukola jest bardzo zdrowym warzywem. Jej poprawna nazwa to właściwie rokietta siewna. Pochodzi głównie z obszaru Hiszpanii oraz Włoszech. Jest to warzywo doceniane przez wielu ze względu na swój charakterystyczny, gorzkawo-ostry smak oraz jej wysokie wartości odżywcze, przy jednoczesnej niskiej kaloryczności. Rukola to idealne warzywo do przygotowania dietetycznych i zdrowych dań, ze względu na swojego bogactwo w witaminy A, B, C oraz K. W rukoli można znaleźć równie wiele składników mineralnych, jak również błonnik. Rukola wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii oraz poprawia system immunologiczny.

Co zrobić z rukoli? Jest naprawdę wiele sposobów wykorzystania rukoli. Może być ona dodatkiem do dań śniadaniowych, obiadowych, na kolację, a nawet na deser. Rukolę można uprawiać nawet w domu, bo rośnie bardzo szybko i nie wymaga specjalistycznych botanicznych umiejętności. Świeża, zdrowa rukola powinna mieć jednolicie zielone liście, które nie zostały w żaden sposób uszkodzone, ani tym bardziej nie są wilgotne. Rukolę zawsze należy myć, nawet jeżeli została zakupiona w plastikowym opakowaniu. Znajdują się na niej środki chemiczne, które mają zapobiec przedwczesnemu zepsuciu lub zaatakowaniu przez szkodniki.

Co zrobić z dużej ilości rukoli, która już zaczęła więdnąć? W dobie mody zero waste warto zdawać sobie sprawę, że w takim wypadku rukola nie zawsze będzie do wyrzucenia. Dopóki nie ma pleśni, a liście nie wyglądają na przegniłe, można jeszcze coś z tym warzywem zrobić. Z rukoli można wykonać pesto, które nada się zarówno do kanapek, jak i do makaronu na obiad. Innym świetnym rozwiązaniem jest podsmażenie rukoli i dodanie jej do sosu lub tarty.

Co zrobić z rukoli na śniadanie?

Co zrobić z rukoli na śniadania? Wiele zależy od tego, czy preferujemy śniadania na ciepło, czy może na zimno. Oto przykładowe dania z rukolą na śniadanie:

  • Pesto z rukoli,
  • Sałatki z rukolą,
  • Omlet z rukolą.

Wspomniane wcześniej pesto z rukoli idealnie nadaje się do kanapek. Aby przygotować pesto z rukoli, wystarczy zblendować je z wybranymi składnikami, które mogą poprawić smak, na przykład z czosnkiem oraz słonecznikiem. Co pasuje do rukoli w formie pesto? Można dodać do niego na przykład pomidory, bazylię lub awokado. Tosty z pesto z rukoli, mogą się okazać bardzo ciepłym oraz sytym początkiem dnia.

Kolejnym świetnym pomysłem na śniadanie jest bardzo prosta i tradycyjna, ale za to zawsze smaczna, sałatka z rukolą, najlepiej z dodatkiem ulubionych składników. Do rukoli pasuje właściwie wszystko, co nadaje się do sałatki – pomidory, mozzarella, ser feta, papryka, ogórek, czy oliwki. Możecie wykorzystać sklepowy mix sałat, w którym znajduje się rukola, albo liście tylko tego warzywa razem z dodatkami.

Lubicie jajka na śniadanie? A więc rukola jako dodatek na pewno będzie doskonałą sugestią. Możecie przygotować jajecznicę i dodać do niej na wierzch rukolę lub wymieszać ją w trakcie smażenia. Razem z jajkiem ugotowanym na twardo może stanowić dodatek do kanapki lub, sałatki. Jednym z ciekawszych przepisów jednak jest omlet z dodatkiem rukoli. Choć może być ona posypana na wierzch dania, o wiele ciekawiej jest zasmażyć rukolę w omlecie, aby poprawić jego smak.

Co zrobić z rukoli na obiad?

Obiad to zaraz po śniadaniu, najważniejszy posiłek dnia. Zwykle obiady podaje się na ciepło, a sałatki lub surówki stają się jedynie dodatkiem. Nie tylko tam może znaleźć się rukola. Poza tym, że warzywo można dodać właściwie do wszystkiego, bo od ugotowanych ziemniaków, przez zupy, aż po mięso, skupmy się na bardziej kreatywnych potrawach. Przedstawiamy przykładowe dania z rukolą na obiad:

  • Pizza z rukolą,
  • Tortilla z rukolą,
  • Surówka z rukoli,
  • Burger z rukolą.

Pizza z rukolą na wierzchu, dodatkiem pomidorów koktajlowych, oliwek oraz plasterków mozzarelli sprawi, że możecie się poczuć niemal jak nad Morzem Śródziemnym. Choć przygotowanie domowej pizzy z pozoru wydaje się procesem dość żmudnym, mając piekarnik oraz odpowiednie składniki, można sobie z tym bez trudu poradzić. Oczywiście można stworzyć własny zestaw dodatków, jednak posypanie liści rukoli na upieczoną pizzę jest dobrym pomysłem, co zrobić z dużej ilości rukoli.

iStock

Tortilla to potrawa, która, podobnie jak pizza, pozwala na duże pole do kreatywności. Do farszu tortilli można właściwie wykorzystać wszystko. Tortilla może być z kurczakiem, gyrosem, rybą, lub, po wegetariańsku, z tofu bądź roślinnymi przetworami. Ważną częścią tortilli są również zielone dodatki, a rukola zdaje się świetnie tutaj pasować, zwłaszcza gdy macie zamiar przygotować tortillę na ostro.

Surówka z rukoli jest na tyle uniwersalna, że z naprawdę wielu składników da się ją przygotować oraz do równie wielu dań będzie pasować. Tutaj można dodać wiele innych składników, takich jak ogórek, rzodkiewki, paseczki marchewki, kukurydzę oraz wiele innych. Taką surówkę dopasujecie do dań z ziemniakami, mięsem czy nawet makaronem.

Jak przygotować dobry burger z rukolą? Przepisy na ciepło mogą być bardzo dowolne, bo nie tylko rukola jest uniwersalna, lecz także burger stwarza ogromne pole do popisu. Jeśli jesteście fanami mięsnych burgerów, możecie przygotować burger z kurczakiem, kotletem lub tradycyjnym schabem. Dodawanie do burgera ryb w panierce jest również bardzo ciekawym, coraz modniejszym pomysłem. Dla wegetarian mogą to być roślinne kotlety, które łatwo zakupić w sklepie, tofu bądź grzyby w panierce. Nie musicie się obawiać, że rukola może gdzieś nie pasować. Zdecydowanie można stworzyć wiele kombinacji i do niemal każdej z nich rukola będzie pasować.

Co zrobić z rukoli na kolację?

Co zrobić z rukoli na ostatni posiłek dnia? Tutaj można się posilić podobieństwem do śniadania. Kolacja powinna być skromna, dlatego jedną z najlepszych propozycji jest wykonanie kanapek, czy to posypanych świeżą rukolą, czy posmarowanych pastą z rukoli. Kolejnym daniem z rukolą na kolację jest oczywiście sałatka. Ta powinna być lekka i łatwa do strawienia. Można wykorzystać takie składniki jak ser, warzywa, mix sałat.

Rukola jest bardzo zdrowa i powinno się zawsze pamiętać o tym, aby uwzględnić ją w swoją dietę. Oprócz wielu zdrowotnych korzyści rukola jest po prostu smacznym dodatkiem do potrawy. Wiedząc, co zrobić z rukoli, możecie śmiało zabrać się za przygotowywanie zdrowych, sytych posiłków, których dobrego smaku długo nie zapomnicie.