zdrowy_domowy_hamburger

Zdrowy, domowy hamburger!

Ocena:

4.49 (187)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Fast Food do najzdrowszych nie należy, lecz w domu- równie szybko- można zrobić ich zdrowszą wersję!

Składniki:

  • 4 bułki z ziarnami
  • ok. 350 g mięsa mielonego
  • 4 większe plasterki sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 średnie cebule
  • garść rukoli
  • sałata lodowa
  • majonez, ketchup
  • sól, pieprz, curry, pieprz cayenne, bazylia, oregano
  • bazylia świeża, pietruszka
  • masło lub oliwa/ olej

Zdrowy, domowy hamburger! - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • www.asik20.blogspot.com
  • Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z przyprawami: solą, pieprzem, curry, pieprzem cayenne, bazylią, oregano, pietruszką. Formujemy kotlety- nie za duże; każdego kotlecika spłaszczamy dłonią. Drugą cebulę kroimy w plastry i lekko podsmażamy na patelni (ja ją lekko posoliłam). Pomidora i ogórki kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy wzdłuż i każdą cześć podgrzewamy na ruszcie opiekacza. Rozgrzewamy patelnię z odrobią tłuszczu i smażymy kotlety przez około 2- 3 minuty na złoty kolor. Pod koniec smażenia kładziemy na nie po plasterku sera żółtego (ma się rozpuścić na nim). Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Na dolnej części bułki układamy liść sałaty lodowej, smarujemy go majonezem i pikantnym ketchupem, następnie kładziemy podsmażone krążki cebuli, plaster pomidora, plastry ogórków kiszonych, kotlecika z serem żółtym, kilka liści rukoli, posypujemy listkami bazylii. Hamburgera przykrywamy górną częścią bułki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne