Wiele osób zamiast placków drożdżowych czy kruchego ciasta z dodatkami zdecydowanie bardziej woli ciasta z kremem, które przypominają majestatyczne, misterne torty. Za szybkie ciasto na krakersach posypią się pochwały. Nie wyprowadzajcie innych z błędu - niech myślą, że poświęciliście mu mnóstwo czasu i uwagi. Dzięki temu będą doceniać wasze wypieki jeszcze bardziej. 

Szybkie ciasto na krakersach z 2 kremami - bez włączania piekarnika

Ciasto bez pieczenia na krakersach zrobicie bez piekarnika. Wystarczy wam mikser, foremka, rondel i papier do pieczenia. Pierwszą warstwę przygotujecie w rondelku. Jest nią zwarty, ale aksamitny krem budyniowy o smaku śmietankowym. Podczas tężenia ciasta w lodówce i on zastygnie - nie rozmaże się na talerzyku, jak masy w kremówkach czy karpatkach. Ciasto będzie się świetnie kroić - nóż wejdzie jak w masło. 

Druga warstwa to leciutka pianka mascarpone z dodatkiem śmietany kremówki. Przypomina ona nieco masę do tiramisu. Możecie się nim zainspirować i zamiast czekoladą, oprószyć gotowe ciasto kawą. Wraz ze słonymi krakersami, będzie ona ciekawym przełamaniem smaku 2 słodkich kremów. Zamiast wykładać całą piankę od razu, możecie też wyłożyć 2/3 masy, a pozostałą część wycisnąć za pomocą worka cukierniczego lub szprycy z dekoracyjną końcówką.

Ciasto bez pieczenia na krakersach - przepis

Składniki na krem budyniowy (na formę o wym. ok. 25 x 35 cm):

  • 1 szklanka tortowej mąki pszennej
  • 5 szklanek mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 żółtka 
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki na piankę (krem mascarpone): 

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% prosto z lodówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo (na spód i przełożenie obu kremów): ok. 50 słonych krakersów (1,5 dużego opakowania), czekolada deserowa prosto z lodówki i płatki migdałów do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

Wyłóżcie formę papierem do pieczenia i rozłóżcie na nim 1. warstwę krakersów. Układajcie ciasno, by było jak najmniej luk. Zajmijcie się kremem budyniowym. Do garnka wlejcie 1 litr mleka, dodajcie cukier waniliowy i masło. Zagotujcie. Gdy masa się gotuje, w misce zmiksujcie na gładką konsystencję 1 szklankę mąki tortowej, 1 szklankę mleka, cukier, 4 żółtka i 2 budynie bez cukru (proszek). Wlejcie zmiksowaną masę do gotującego się mleka, jednocześnie mieszając trzepaczką. Podgotujcie, aż masa nabierze gęstej konsystencji bez grudek. Gorącą masę budyniową wyłóżcie na spód z krakersów i od razu wyłóżcie na to 2. warstwę krakersów. Przykryjcie ciasto czystą ściereczką i wystudźcie na blacie. 

Gdy ciasto całkowicie ostygnie, zróbcie piankę mascarpone. Rozpuśćcie żelatynę w połowie szklanki gorącej wody i wystudźcie mieszaninę. Ubijcie zimną kremówkę na sztywno, dodajcie do niej serek mascarpone, cukier puder i zmiksujcie raz jeszcze. Pod koniec miksowania dodajcie do pianki wystudzoną, rozpuszczoną w wodzie żelatynę i zmiksujcie wszystko na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Wyłóżcie piankę na wystudzone ciasto. Wyjmijcie czekoladę z lodówki i zetrzyjcie ją na wiórki, na wierzch ciasta. Posypcie płatkami migdałów. Schłodźcie w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.