Ciasto ucierane na kefirze to jeden z najprostszych wypieków, jakie można sobie tylko wyobrazić. Zawsze wychodzi, a żeby je zrobić, nie trzeba nawet wyciągać z szafki miksera czy blendera. Potrzebna wam tylko jedna duża miska i najzwyklejsza trzepaczka, a całość pójdzie błyskawicznie. 

Jak zrobić ciasto ucierane na kefirze?

Wystarczą jedynie kilka składników, czyli mąka, olej, jajka, proszek do pieczenia, cukier i oczywiście wymieniony wcześniej kefir. Sam przepis jest banalnie prosty i nie wymaga nawet użycia miksera, bo nie musicie ubijać białek czy ucierać żółtek z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w jednej misce, jednak trzeba pamiętać, aby miały temperaturę pokojową. To niezwykle ważne, aby po upieczeniu ciasto było idealnie puszyste i delikatne, a w środku nie zrobił się nam zakalec

Gwiazdą tego wypieku są jednak dodatki, a w tej roli występuje żurawina i pomarańczowy lukier, które podkręcają ciasto, dodając mu lekko kwaśnej nuty oraz pięknego zapachu. Taka wersja jest jeszcze nieco świąteczna, ale możecie oczywiście podmienić owoce na inne ulubione, na przykład jagody, borówki czy wiśnie.

Ten prosty i pyszny przepis pochodzi z Instagramowego profilu @obiaddlataty. Zobaczcie krótkie wideo i dokładne proporcje składników poniżej.

Proste ciasto na kefirze - przepis 

Składniki:

na ciasto:

  • 180 g kefiru,
  • 3 duże jajka,
  • 270 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 ml oleju,
  • 110 g cukru,
  • 130 g żurawiny (może być mrożona).

na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy.

Przygotowanie:

Kefir, jajka, olej i cukier mieszamy w jednej misce trzepaczką. Gdy już dobrze się połączą, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie łączymy całość na jednolite ciasto. 

Gotową masę przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy żurawiną lub innymi ulubionymi owocami. Tak przygotowane ciasto na kefirze pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut. 

Upieczony deser odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie robimy szybki lukier pomarańczowy, mieszając szklankę cukru pudru i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na wystudzone ciasto. 

Źródło: Instagram.com/obiaddlataty