Tarty to ciasta znane i uwielbiane. Są przeważnie bardzo proste w wykonaniu, efektownie wyglądają i przede wszystkim smakują!
Tarta z mascarpone i masłem orzechowym - składniki
Czego potrzebujesz do wykonania tarty z mascarpone i masłem orzechowym? Do wykonania kremów przygotuj:
- 500 g włoskiego sera mascarpone,
- 200 ml śmietanki kremówki (30%),
- 200 g masła orzechowego (najlepiej w kremowej konsystencji, bez kawałków orzechów,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 op. śmietan-fixu lub innego proszku absorbującego wilgoć z kremu.
- 2 banany,
- 50 g orzechów nerkowca.
Do wykonania kruchego ciasta potrzebujesz:
- 1 jajko,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g - kostkę masła.
Jak wykonać tartę z mascarpone i masłem orzechowym - przepis
Ciasto - sposób przygotowania:
- Pokrój w mniejszą kostkę masło, przełóż do miski i dodaj mąkę oraz jajko. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, ale nie jest to konieczne.
- Ugniataj do momentu, aż składniki całkowicie się połączą a ciasto będzie mieć gładką, jednolitą konsystencję.
- Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
- Po upływie czasu rozwałkuj ciasto lub wyklej nim blaszkę do tarty wyłożoną papierem.
- Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadzienie jest bardzo proste do wykonania, choć składa się z dwóch różnych kremów.
Pierwszy krem - dolny:
- 250 gramów mascarpone (jedno opakowanie) przełóż do miski. Dodaj masło orzechowe i 1 łyżkę cukru.
- Wszystko zmiksuj na gładką masę, mieszaj do dokładnego połączenia się składników.
Drugi krem - górny:
- Ubij śmietankę, mikserem na niskich obrotach. Dodaj łyżkę cukru pudru i opakowanie usztywniacza do śmietany. Pochłonie on niepotrzebną wilgoć ze śmietanki, dzięki temu krem będzie sztywniejszy.
- Dodaj 250 gramów (opakowanie) sera mascarpone do śmietany i wymieszaj krótko do połączenia się składników.
Wykonanie tarty:
- Na ostudzone ciasto przełóż krem z masłem orzechowym. Rozsmaruj na gładko.
- Pokrój banany na wąskie plasterki i rozłóż równomiernie na kremie. Dodadzą ciastu słodyczy i przełamią śmietanowy posmak.
- Na tartę przełóż biały, śmietankowy krem i rozsmaruj dokładnie.
- Na sam wierzch wysyp posiekane lub pokruszone orzechy nerkowca (można rozbić na mniejsze kawałki używając np. wałka).
Wskazówki:
- Jeżeli masz większą blaszkę do tarty lub lubisz puszyste ciasto, dodaj do niego łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Banany możesz zastąpić innymi owocami, np. borówkami, czy truskawkami.
- Jeżeli chcesz “udoskonalić” ciasto, możesz rozpuścić 10 cukierków krówek w małym garnuszku. Powstałą polewą równomiernie przyozdób ciasto na wierzchu.
- Wybieraj masło orzechowe wykonane w 100% z orzechów, a jeżeli preferujesz, skorzystaj z innego typu kremów, np. z nerkowców.