Gdy raz spróbujecie tego deseru, powtórzycie go bardzo szybko. Wszystko dlatego, że przepis na ciasto migdałowiec jest banalnie prosty i zawsze się udaje, za to efekt zachwyca każdego. Zamiast zagniatać, wałkować i piec spód, weźcie więc 2 paczki krakersów i bierzcie się do pracy, ale spokojnie, nie będzie jej zbyt wiele. Migdałowiec Siostry Anastazji wyjdzie każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi.

Jak zrobić ciasto migdałowiec siostry Anastazji?

Ciasto migdałowiec bez pieczenia to jeden z najprostszych, a jednocześnie najbardziej efektownych deserów, jaki możecie zrobić w domu. Wszystko dlatego, że składa się aż z 3 przepysznych warstw, ale nie wymaga wypiekania biszkoptu czy kruchego ciasta. Wypiek zastępują zwykłe krakersy, których chrupkość i delikatnie słona nuta genialnie łączą się z kajmakiem i masą budyniową. Całości smaku dodają też płatki migdałów, które można dodatkowo podprażyć na suchej patelni, aby miały nie tylko piękniejszy kolor, ale i głębszy smak oraz aromat. Zobaczcie, jak zrobić migdałowiec na zimno krok po kroku.

Przepis na ciasto migdałowiec Siostry Anastazji

Składniki:

  • duża puszka kajmaku (400g)
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 l mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 opakowania krakersów (duże)
  • duża szklanka płatków migdałowych

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy 3 szklanki mleka z masłem i cukrem, a w reszcie mleka rozpuszczamy budyń z mąką. Robimy masę budyniową i do miski wlewamy 3 szklanki mleka, cukier i masło. Wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń i mąkę ziemniaczaną, po czym dodajemy jajko i wszystko łączymy. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do gorącego mleka, porządnie mieszamy, aby nie było grudek, a gdy masa zgęstnieje, odstawiamy ją do ostygnięcia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na całym dnie układamy równo krakersy. Na tak przygotowany spód smarujemy masę kajmakową i znowu układamy warstwę krakersów. Teraz wylewamy wystudzony krem budyniowy, po czym znowu rozkładamy krakersy.

Ostatnią warstwą jest bita śmietana, więc najpierw rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody. Teraz ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę, a po koniec ubijania, dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę i cukier puder, po czym jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Gotową masę śmietanową wylewamy na ostatniej warstwie krakersów i wszystko posypujemy płatkami migdałów. Gotowe ciasto migdałowiec siostry Anastazji najlepiej smakuje, gdy schłodzi się przez kilka godzin w lodówce, a wszystkie warstwy krakersów przejdą smakiem kremów.