Jesień to czas długich, chłodnych wieczorów, które najchętniej spędzamy pod kocem, przed telewizorem lub z ulubioną książką w ręku. Do takiego odpoczynku przyda się jeszcze kubek gorącej kawy lub herbaty, a te jak wiadomo najlepiej smakują z kawałkiem czegoś słodkiego. Jeśli macie ochotę upiec jakiś domowy wypiek, polecamy genialne brzoskwiniowe ciasto pod kruszonką. To tylko kilka składników i chwila pracy, a efekt przerasta wszystkie oczekiwania.

Szybki sposób na brzoskwiniowe ciasto

Aby przygotować najszybsze i wyjątkowo kruche brzoskwiniowe ciasto, wystarczy pokroić brzoskwinie w plasterki, a następnie zalać je sokiem z cytryny i zasypać odrobiną skrobi kukurydzianej, cukru oraz wanilii. Tak przygotowane owoce zostawiamy na chwilę, aby przeszły wszystkimi smakami, a w tym czasie zabieramy się za kruche ciasto. Tu nie ma żadnych udziwnień, gdyż zagniatamy miękkie masło, cukier i mąkę, a do tego skórkę z cytryny. Następnie wyrabiamy wszystko w dłoniach na jednolitą masę, po czym dzielimy ciasto na 3 równe części - 2/3 na spód ciasta, a 1/3 na pyszną kruszonkę.

Gotowe ciasto z brzoskwiniami można kroić w trójkąty czy kwadraty, lub uformować z niego po upieczeniu niewielkie batoniki, które łatwo będzie zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Ten genialny w swojej prostocie przepis pokazała na Instagramie użytkowniczka @theloopywhisk

Brzoskwiniowe ciasto pod kruszonką - przepis

Składniki:

  • 140 g masła
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • skórka z 2 cytryn
  • pół łyżeczki soli
  • 5 brzoskwiń
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie obieramy ze skórki lub tylko dokładnie myjemy. Następnie kroimy je w grube plastry, dodajemy skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i wanilię. 

Z cytryny ścieramy skórkę, a następnie rozcieramy ją w palcach z 25 g cukru. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Teraz dodajemy do tego mąkę oraz sól i wszystko ugniatamy ręcznie na kruche ciasto.

Tak przygotowane kruche ciasto dzielimy na 3 części. 2 z nich wylepiamy palcami na spodzie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układamy na nim brzoskwinie i wylewamy pozostałe z nich soki. Resztę ciasta kruszymy w palcach na wierzchu i wkładamy brzoskwiniowe ciasto do piekarnika na około 50-55 minut.

 

Źródło: Instagram.com/theloopywhisk/