Jesień to czas długich, chłodnych wieczorów, które najchętniej spędzamy pod kocem, przed telewizorem lub z ulubioną książką w ręku. Do takiego odpoczynku przyda się jeszcze kubek gorącej kawy lub herbaty, a te jak wiadomo najlepiej smakują z kawałkiem czegoś słodkiego. Jeśli macie ochotę upiec jakiś domowy wypiek, polecamy genialne brzoskwiniowe ciasto pod kruszonką. To tylko kilka składników i chwila pracy, a efekt przerasta wszystkie oczekiwania.
Szybki sposób na brzoskwiniowe ciasto
Aby przygotować najszybsze i wyjątkowo kruche brzoskwiniowe ciasto, wystarczy pokroić brzoskwinie w plasterki, a następnie zalać je sokiem z cytryny i zasypać odrobiną skrobi kukurydzianej, cukru oraz wanilii. Tak przygotowane owoce zostawiamy na chwilę, aby przeszły wszystkimi smakami, a w tym czasie zabieramy się za kruche ciasto. Tu nie ma żadnych udziwnień, gdyż zagniatamy miękkie masło, cukier i mąkę, a do tego skórkę z cytryny. Następnie wyrabiamy wszystko w dłoniach na jednolitą masę, po czym dzielimy ciasto na 3 równe części - 2/3 na spód ciasta, a 1/3 na pyszną kruszonkę.
Gotowe ciasto z brzoskwiniami można kroić w trójkąty czy kwadraty, lub uformować z niego po upieczeniu niewielkie batoniki, które łatwo będzie zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Ten genialny w swojej prostocie przepis pokazała na Instagramie użytkowniczka @theloopywhisk
Brzoskwiniowe ciasto pod kruszonką - przepis
Składniki:
- 140 g masła
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- skórka z 2 cytryn
- pół łyżeczki soli
- 5 brzoskwiń
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie obieramy ze skórki lub tylko dokładnie myjemy. Następnie kroimy je w grube plastry, dodajemy skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i wanilię.
Z cytryny ścieramy skórkę, a następnie rozcieramy ją w palcach z 25 g cukru. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Teraz dodajemy do tego mąkę oraz sól i wszystko ugniatamy ręcznie na kruche ciasto.
Tak przygotowane kruche ciasto dzielimy na 3 części. 2 z nich wylepiamy palcami na spodzie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układamy na nim brzoskwinie i wylewamy pozostałe z nich soki. Resztę ciasta kruszymy w palcach na wierzchu i wkładamy brzoskwiniowe ciasto do piekarnika na około 50-55 minut.
Źródło: Instagram.com/theloopywhisk/