W wielu domach robi się czekoladowe ciasto z jabłkami według przeróżnych przepisów. Zwykle jednak baza jest podobna, a poszczególne wypieki różnią się dodatkami, przyprawami lub polewą. Ten przepis jest jednak inny niż wszystkie, a przy tym absolutnie najpyszniejszy. Zobaczcie, jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami inaczej.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami? 1 składnik was zaskoczy

To ciasto czekoladowe z jabłkami jest wyjątkowe, nie tylko ze względu na smak, ale też prostotę przygotowania. W poniższym przepisie bowiem wszystkie składniki miesza się w jednej misce, bez potrzeby wcześniejszego ubijania białek czy ucierania żółtek. Podstawą są tu oczywiście klasyczne produkty, takie jak jajka, mąka czy olej, ale nie obędzie się też bez odrobiny budyniu czekoladowego w proszku, który zapewnia nie tylko właściwą konsystencję masy, ale i dodatkowo podbija smak kakao.

Ważnym składnikiem jest jednak również 1 łyżka majonezu, dzięki któremu ciasto wychodzi wilgotne i delikatne. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie przygotować ten prosty wypiek.

Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka budyniu o smaku czekoladowym,
  • 3 łyżki kakao,
  • 150 g cukru,
  • 350 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 100 ml oleju,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • do dekoracji: cukier puder lub polewa czekoladowa (100 g czekolady, 1 łyżka kwaśnej śmietany i odrobina masła).

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, budyń, oba cukry i przyprawę do piernika.

Następnie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach, po czym dorzucamy do miski z mieszanką. Dodajemy też jajka, mleko, olej oraz majonez i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Gotowe czekoladowe ciasto z jabłkami można po prostu posypać cukrem pudrem lub polać szybką polewą z całej tabliczki czekolady oraz odrobiny śmietany i masła.

Źródło: www.przepisytesciowej.pl