Jesteście fanami własnoręcznych wypieków? Zazwyczaj wszystkie wam wychodzą idealnie, ale czasem jak na złość, biszkopt opada po upieczeniu? To rzeczywiście problem, bo taki puszysty biszkopt to najlepsza baza do tortów i przekładańców z kremem czy bitą śmietaną. Zobacz, jaki pomysł na opadający biszkopt jest ostatnio prawdziwym hitem internetu. 

Jak piec biszkopt?

Najważniejsze przy pieczeniu biszkoptu są produkty. A konkretnie ich odpowiednie proporcje, świeżość oraz temperatura. Nie można zapominać, że każdy składnik ciasta jest tak samo ważny, a gdy zostaną zachwiane ich ilości, to biszkopt może opaść już w piekarniku. Temperatura produktów to również niezwykle istotny czynnik – nie mogą być prosto z lodówki. Wyjmijcie składniki z lodówki 2 godziny przed pieczeniem, niech się ogrzeją w temperaturze pokojowej.

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł

Wbrew pozorom, to proste ciasto musi być pieczone według kilku ważnych zasad. Wtedy uzyskamy pewność, że się uda. I tak, zwróćcie uwagę na czas przy dodawaniu żółtek. Przyda się do tego zegarek. Gdy zastosujecie się do tej metody, ciasto wyjdzie puszyste, wysokie i przepyszne. Oto przepis:

Składniki:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej np. 450
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: 

  1. Białka ubijamy na sztywno
  2. Stopniowo dodajemy cukier
  3. Co minutę dodajemy po jednym żółtku
  4. Do gotowej masy przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie mieszamy.
  5. Uwaga, nie smarujcie formy na biszkopt tłuszczem, tylko wyłóżcie ją papierem do pieczenia. 
  6. Wstawcie ciasto do piekarnika na 170 stopni C, na 40 minut – bez termoobiegu. 

Kiedy ciasto już w piekarniku, przyda się pamiętać o kolejnej zasadzie: nigdy nie wyjmujcie gorącego biszkoptu, od razu po upieczeniu. To również możliwa przyczyna jego opadnięcia. Po wyłączeniu piekarnika przyda się wam cierpliwość – zanim otworzycie drzwiczki, poczekajcie aż biszkopt wystygnie. Dopiero wtedy wyjmujcie ciasto i stwórzcie np. wspaniały tort z truskawkami czy letni tort z owocami

Dlaczego biszkopt opada? Inne przyczyny

Jeżeli wasz biszkopt opada już po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, świadczy to o:

  • niedopieczeniu – był pieczony za krótko lub w zbyt zbyt niskiej temperaturze
  • częstym otwieraniu piekarnika w czasie, gdy biszkopt się piekł
  • złych proporcjach jajek do mąki