Jesteście fanami własnoręcznych wypieków? Zazwyczaj wszystkie wam wychodzą idealnie, ale czasem jak na złość, biszkopt opada po upieczeniu? To rzeczywiście problem, bo taki puszysty biszkopt to najlepsza baza do tortów i przekładańców z kremem czy bitą śmietaną. Zobacz, jaki pomysł na opadający biszkopt jest ostatnio prawdziwym hitem internetu.
Jak piec biszkopt?
Najważniejsze przy pieczeniu biszkoptu są produkty. A konkretnie ich odpowiednie proporcje, świeżość oraz temperatura. Nie można zapominać, że każdy składnik ciasta jest tak samo ważny, a gdy zostaną zachwiane ich ilości, to biszkopt może opaść już w piekarniku. Temperatura produktów to również niezwykle istotny czynnik – nie mogą być prosto z lodówki. Wyjmijcie składniki z lodówki 2 godziny przed pieczeniem, niech się ogrzeją w temperaturze pokojowej.
Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł
Wbrew pozorom, to proste ciasto musi być pieczone według kilku ważnych zasad. Wtedy uzyskamy pewność, że się uda. I tak, zwróćcie uwagę na czas przy dodawaniu żółtek. Przyda się do tego zegarek. Gdy zastosujecie się do tej metody, ciasto wyjdzie puszyste, wysokie i przepyszne. Oto przepis:
Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej np. 450
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywno
- Stopniowo dodajemy cukier
- Co minutę dodajemy po jednym żółtku
- Do gotowej masy przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Uwaga, nie smarujcie formy na biszkopt tłuszczem, tylko wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
- Wstawcie ciasto do piekarnika na 170 stopni C, na 40 minut – bez termoobiegu.
Kiedy ciasto już w piekarniku, przyda się pamiętać o kolejnej zasadzie: nigdy nie wyjmujcie gorącego biszkoptu, od razu po upieczeniu. To również możliwa przyczyna jego opadnięcia. Po wyłączeniu piekarnika przyda się wam cierpliwość – zanim otworzycie drzwiczki, poczekajcie aż biszkopt wystygnie. Dopiero wtedy wyjmujcie ciasto i stwórzcie np. wspaniały tort z truskawkami czy letni tort z owocami.
Dlaczego biszkopt opada? Inne przyczyny
Jeżeli wasz biszkopt opada już po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, świadczy to o:
- niedopieczeniu – był pieczony za krótko lub w zbyt zbyt niskiej temperaturze
- częstym otwieraniu piekarnika w czasie, gdy biszkopt się piekł
- złych proporcjach jajek do mąki.