Idealny biszkopt powinien być mięciutki i wyrośnięty, ale przy tym nie za suchy. Jak osiągnąć taki efekt? Kluczem do sukcesu jest 1 bardzo popularny składnik, który prawdopodobnie macie w swoich kuchniach. To właśnie on gwarantuje perfekcyjną konsystencję ciasta. Sprawdźcie sami, a już zawsze będziecie dodawać go do ciasta.

Co zrobić, żeby biszkopt nie był suchy?

Ten typ ciasta ma to do siebie, że często wygląda pięknie, ale w smaku jest dość suche i zapychające. Z tego właśnie względu zwykle nasącza się go ponczem albo przekłada powidłami czy różnego rodzaju kremami. Okazuje się jednak, że biszkopt może być idealnie wilgotny, bez potrzeby smarowania go żadnymi dodatkami. Wystarczy tylko dodać do ciasta połówkę jabłka, startego na tarce o drobnych oczkach. Taki owocowy mus sprawi, że masa po upieczeniu będzie miała przyjemnie wilgotną strukturę, a dodatkowo nabierze fantastycznego posmaku i pięknego aromatu. Możecie wybrać dowolny rodzaj jabłek, jednak najlepiej sprawdzą się tu słodkie i soczyste gatunki.

Jeśli nie macie pod ręką tarki, owoc możecie też zblendować na gładkie puree, a efekt będzie tak samo dobry. Gdy akurat nie macie pod ręką świeżego jabłka, świetnym zamiennikiem będą też domowe powidła jabłkowe lub prażone jabłka ze słoika, które zwykle wykorzystujemy do szarlotki. W tym przypadku wystarczy dodać do masy dosłownie 1-2 łyżki takiego składnika.

Czym przełożyć biszkopt?

Kiedy idealny biszkopt jest już gotowy, możemy jeść go solo lub przełożyć dowolnym dodatkiem. Aby smakował jak z najlepszej cukierni, warto urozmaicić go: