Niekiedy nie macie ochoty, aby wychodzić w taki skwar do sklepu, po lody? My również. Mając zaledwie dwa składniki, możecie je zrobić samodzielnie w domu. W dodatku nadają się dla osób, które na co dzień liczą kalorie, chcąc zgubić nadprogramowe kilogramy. Nie zawierają dodanego cukru, dlatego są doskonałym pomysłem dla dzieci, które coraz częściej uzależniają się od słodkich batoników czy lodów na patyku. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i poradę, która ułatwi wam to zadanie.

Jak zrobić fit lody z 2 składników?

Do ich przygotowania nie potrzebujecie maszyny do lodów. Wystarczy mikser o wysokiej mocy oraz pojemnik. Pamiętajcie, aby zrobić je z dojrzałych bananów, których słodycz jest znacznie bardziej wyczuwalna niż w tych z lekko zielonkawą skórką. Takie lody zrobicie w kilka minut - są przepyszne, dlatego warto pokusić się o przygotowanie z podwójnej porcji składników. To jedynie baza, którą możecie zawsze modyfikować o dodatek kakao czy gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • 3 banany (dojrzałe),
  • opakowanie sera śmietankowego - twarogu.

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banany ze skórki i przełóżcie do miksera.
  2. Nie wyrzucajcie skórek - mogą się przydać do sporządzenia nawozu czy oprysku do roślin doniczkowych.
  3. Dodajcie do miksera twaróg.
  4. Dokładnie wszystko zmiksujcie na wysokich obrotach.
  5. Jeżeli chcecie, możecie dodać opcjonalnie szczyptę soli, która podbija słodycz bananów.
  6. Przełóżcie do zamrażarki i co 30 minut wymieszajcie.
  7. Po kilkukrotnym wymieszaniu powstaną gęste i kremowe lody.

Jak zapobiec powstawaniu kryształków w lodach owocowych i mlecznych?

Kryształki lodu, które tworzą się podczas mrożenia domowych lodów, to nic strasznego. Niestety są one dość nieapetyczne, gdy nastawiamy się na jednolite sorbety czy kremowe lody waniliowe. Bardzo ważne jest, aby pamiętać o tym, że mieszając ze sobą owoce i śmietanę należy zachować proporcję wody.

Woda zawarta w owocach może zbrylać się i przy nieodpowiedniej ilości śmietanki powstaną grudki lodu. Bardzo ważne jest, aby trzymać się przepisu i nie zmniejszać ilości śmietany czy mleka w lodach mlecznych. Inaczej będzie to skutkować nieapetyczną miksturą. Jeżeli chcecie, aby masa była nieco gładsza, wykorzystajcie łyżeczkę wódki.