Biszkopt to idealna baza do ciast, ale świetnie smakuje też podany samodzielnie lub tylko z kremem. Jego przygotowanie nie jest trudne, jednak 1 błąd może sprawić, że ciasto wyjdzie niesmaczne. Co ciekawe, wiele osób nie wie, że chwila nieuwagi może spowodować opadniecie placka.

1 popularny błąd podczas pieczenia biszkoptu

Często podczas pieczenia biszkoptu kusi nas, żeby otworzyć piekarnik i sprawdzić, czy już się pięknie zarumienił. Taka chęć jest zupełnie normalna, jednak nie róbcie tego pod żadnym pozorem, może to popsuć cały efekt.

Piekarnik możecie otworzyć dopiero wtedy, gdy czas pieczenia biszkoptu minie. W przeciwnym razie – ciasto może po prostu opaść.

Co jeszcze psuje biszkopt?

Poza zasadą dotyczącą zakazu otwierania piekarnika, zwróćcie też uwagę na inne rzeczy, których nie należy robić, przygotowując to ciasto. O co chodzi? Unikajcie łączenia zimnych jajek z innymi składnikami, powinny być one w temperaturze pokojowej. Proteiny zawarte w jajkach mają lżejsze wiązania w cieplejszej temperaturze, dlatego jest to ważne podczas ubijania piany.

Kolejna zasada dotyczy dodawania cukru do białek. Najlepiej jest używać drobnego – takiego, który bez trudu połączy się z masą.