Ekstremalnie puszysty, niebiańsko mięciutki i delikatny jak chmurka. Jeśli jesteście miłośnikami śniadań na słodko, musicie poznać przepis na omlet biszkoptowy, a już po pierwszym kęsie, porzucicie wszystkie racuchy, naleśniki i owsianki na dobre. Wystarcz tylko kilka składników i chwila spędzona w kuchni, a smak i wygląd zachwyci każdego. Zobaczcie dokładne proporcje i przygotujcie go w wersji 2w1.
Omlet biszkoptowy - przepis 2w1
Omlet biszkoptowy jest o niebo delikatniejszy i bardziej puchaty niż tradycyjny jajeczny placek z mąką. Dlaczego jednak 2w1? Otóż Ten puszysty i delikatny jak obłoczek omlet na słodko można przygotować na dwa sposoby - na patelni lub w piekarniku. Obie wersje smakują i wyglądają obłędnie, jednak pieczony placek jest nieco bardziej puszysty, choć przez to potrafi też lekko opaść. Z kolei omlet biszkoptowy z patelni robi się nieco szybciej i łatwiej, więc będzie dobrym wyborem na szybkie śniadanie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.
Idealnie zapieczecie go na patelni lub w piekarniku w formie:
Przepis na omlet biszkoptowy
Składniki:
- 1 duże jajko
- 1 czubata łyżka mąki
- 40 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Masę na omlet zaczynamy od wybicia jajka i oddzielenia białka od żółtka. W jednej miseczce ubijamy białko, a w drugiej mieszamy żółtko z mąką i mlekiem. Następnie białko porcjami dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy wszystko razem. Teraz wybieramy jedną z dwóch technik obróbki - w piekarniku lub na patelni.
Jak smażyć omlet biszkoptowy?
Aby zrobić smażony omlet biszkoptowy wystarczy przelać masę na rozgrzaną patelnię teflonową, przykryć ją pokrywką i zmniejszyć moc palnika. Puszysty naleśnik należy podgrzewać przez około 5 minut, a następnie delikatnie obrócić na drugą stronę i dosmażyć do ścięcia i zarumienienia.
Ile piec omlet biszkoptowy w piekarniku?
Przygotowując omlet biszkoptowy z piekarnika przelejcie masę do natłuszczonej masłem formy i wstawcie ją na 20 minut do urządzenia rozgrzanego na 200 stopni (w trybie góra-dół).
Źródło: wypiekibeaty.com.pl/