Biszkopt jest świetną bazą do tortów oraz innych ciast, a także wypieków z kremem. Zazwyczaj przygotowuje się go z jednego, sprawdzonego i uniwersalnego przepisu. Jeżeli jednak postawicie na pewien niestandardowy dodatek – będzie jeszcze smaczniejszy niż zwykle.
Biszkopt z 1 specjalnym dodatkiem
Biszkopt z dodatkiem miodu wyjdzie zbity i wilgotny, dzięki czemu nie będzie wymagał dodatkowego nasączenia. Takie ciasto inspirowane jest japońskim deserem kasutera.
Wypiek jest wspaniale puszysty i zachwyca swoim miodowym aromatem. Będzie doskonale smakować zarówno samodzielnie, jak i jako blat do tortu. Możecie też polać ciasto lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
Przepis na biszkopt miodowy
Potrzebne składniki:
- 130 g drobnego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 5 jajek
- 50 ml mleka
- 140 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Najpierw w niedużym garnku rozgrzejcie mleko i dodajcie miód.
- Oddzielcie białka od żółtek.
- Żółtka zmiksujcie na puszystą masę razem z połową cukru. Dodajcie przesianą mąkę i mleko z miodem.
- Wszystkie składniki połączcie za pomocą miksera.
- Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę razem z pozostałym cukrem.
- Połączcie ze sobą obie masy i stopniowo dodawajcie pianę z białek.
- Całość mieszajcie łyżką.
- Masę, która powstała, wlejcie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Biszkopt pieczcie przez 30-40 minut w 170 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).
- Gdy cisto już się upiecze – wyjmijcie je i odstawcie do ostudzenia.