Biszkopt jest świetną bazą do tortów oraz innych ciast, a także wypieków z kremem. Zazwyczaj przygotowuje się go z jednego, sprawdzonego i uniwersalnego przepisu. Jeżeli jednak postawicie na pewien niestandardowy dodatek – będzie jeszcze smaczniejszy niż zwykle.

Biszkopt z 1 specjalnym dodatkiem

Biszkopt z dodatkiem miodu wyjdzie zbity i wilgotny, dzięki czemu nie będzie wymagał dodatkowego nasączenia. Takie ciasto inspirowane jest  japońskim deserem kasutera.

Wypiek jest wspaniale puszysty i zachwyca swoim miodowym aromatem. Będzie doskonale smakować zarówno samodzielnie, jak i jako blat do tortu. Możecie też polać ciasto lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Przepis na biszkopt miodowy

Potrzebne składniki:

  • 130 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 5 jajek
  • 50 ml mleka
  • 140 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw w niedużym garnku rozgrzejcie mleko i dodajcie miód.
  2. Oddzielcie białka od żółtek.
  3. Żółtka zmiksujcie na puszystą masę razem z połową cukru. Dodajcie przesianą mąkę i mleko z miodem.
  4. Wszystkie składniki połączcie za pomocą miksera.
  5. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę razem z pozostałym cukrem.
  6. Połączcie ze sobą obie masy i stopniowo dodawajcie pianę z białek.
  7. Całość mieszajcie łyżką.
  8. Masę, która powstała, wlejcie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Biszkopt pieczcie przez 30-40 minut w 170 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).
  10. Gdy cisto już się upiecze – wyjmijcie je i odstawcie do ostudzenia.