Przy wspólnym stole

szyszki-slider
13.01.2020

Zabajone, andruty i blok czekoladowy – słodycze z PRL-u

„Chcesz cukierka? Idź od Gierka” – głosił popularny wśród dorastających w latach 70. i 80. dzieciaków wierszyk. Jednak tak naprawdę żaden z przywódców PRL-u nie potrafił zapewnić obywatelom zbyt słodkiego życia. Jakimi łakociami musiano się wówczas zadowolić? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

gallette
04.01.2020

Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Noworoczne ciasto z niespodzianką, czyli galette des rois (dosłownie „ciasto trzech króli”) na stołach Francuzów serwowane jest od XIV wieku. To królewskie ciasto na trzech króli współcześnie ma wiele odmian, choć klasyczny przepis jest połączeniem delikatnego ciasta francuskiego z masą migdałową. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię galette de rois i przepis na ten deser.

dyktator
29.12.2019

Co jedli dyktatorzy? [WYWIAD]

Lubimy sobie wyobrażać, że ludzie, którzy dokonywali potwornych czynów, jedli wątroby swoich wrogów, popijając ich krwią. Okazuje się jednak, że wielcy dyktatorzy uwielbiali kuchnię domową, najlepiej w wydaniu swoich mam i żon. Podczas gdy ich poddani głodowali, oni zajadali ulubione przysmaki. O kucharzach Pol Pota, Saddama Hussajna i Fidela Castro rozmawiamy z Witoldem Szabłowskim, autorem książki „Jak nakarmić dyktatora?”.

Wegetarianizm w sercu Bieszczad - rozmowa z Katarzyną Rozmysłowicz
28.12.2019

Wegetarianizm w sercu Bieszczad – rozmowa z Katarzyną Rozmysłowicz

Wiele osób skrycie marzy o zamieszkaniu w Bieszczadach. Kusi ich myśl o życiu w zgodzie z naturą i z porami roku. Kolejnym argumentem za przeprowadzką może być książka „Przystanek Cisna.Kuchnia wege w sercu Bieszczad” Katarzyny Rozmysłowicz. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z autorką o jej początkach z kuchnią wegetariańską, pomyśle na książkę oraz o sezonowości w kuchni.

deko
24.12.2019

Jak zaczarować stół – stylistka jedzenia podpowiada proste triki

Pyszne jedzenie - na święta lub specjalne okazje - to pierwszy etap udanego spotkania przy stole. Niemniej ważna jest prezentacja i forma podania. Ania Zięciowska, autorska książki "Jak zaczarować stół", podpowiada sprawdzone triki, jak serwować jedzenie, aby pięknie wyglądało i było wdzięcznym obrazkiem do uwiecznienia na zdjęciach. Zdradza też kulisy pracy stylisty jedzenia przy fotografowaniu produktów do reklam.

święta
23.12.2019

Święta u szefów kuchni - kwestionariusz świąteczny

Co przygotowują na świąteczny stół szefowie kuchni? Za jakim świątecznym smakiem dzieciństwa tęsknią, a o jakich smakach marzą? Przed świętami przy jednym stole zebraliśmy szefów kuchni, którzy podzielili się z nami swoimi bożonarodzeniowymi historiami. Jest smakowicie, nostalgicznie i radośnie. Właśnie tak jak powinno być w święta!

Boże Narodzenie  w PRL-u
22.12.2019

Barszcz z rurą i cytrusy, czyli święta w PRL-u

Na pewno były bardziej śnieżne i mroźne niż współczesne, ale jednocześnie kosztowały znacznie więcej wysiłku, niezbędnego do zdobywania nawet najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Mimo to święta w PRL-u do dzisiaj wspominane są często z sentymentem.

chleb
15.12.2019

Monika Walecka: „Jestem chlebową aktywistką”

Koledzy nazywają ją chlebową muzą, sama myśli o sobie jako aktywistce poświęcającej się chlebowi. W poszukiwaniu idealnych bochenków zwiedziła wiele zakątków świata. Z pewnością pieczenie chleba jest dla niej rozkosznym działaniem na zmysły. W ramach cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Moniką Walecką, autorką bloga „Gotuje, bo lubi” i założycielką piekarni „Cała w mące”.

wegetariańska
01.12.2019

Do warzyw przekonujmy jedzeniem, nie słowami – Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Marcin Molik o nowej książce

Dietetyczka i kucharz. Spotkali się, bo łączy ich wspólna pasja – do zdrowego jedzenia. Jej wynikiem jest książka „Jak smakuje rok”, w której pokazują, jak gotować sezonowo. Marcin Molik przygotował do niej pyszne przepisy, a Katarzyna Błażejewska-Stuhr wyjaśniła, dlaczego warto właśnie tak, a nie inaczej komponować dania. Pytamy ich o to, co lubią jeść, gdzie robią zakupy i jakie mają sposoby na włączenie do diety większej ilości warzyw.

dowbor
24.11.2019

Katarzyna Dowbor: "Wigilię jem też oczami"

Mówi, że gotujący mężczyźni mają u niej większe szanse niż pozostali. Cóż, bardziej lubi jeść niż gotować... Ale to nie z lenistwa przygotuje tylko parę potraw na najważniejszą wieczerzę w roku. Wszystkiemu „winna” jest rodzinna tradycja. Katarzyna Dowbor w magazynie "Moje Gotowanie" opowiedziała o przygotowaniach do Świąt.