Przy wspólnym stole

regionalne potrawy wigilijne
17.11.2019

Regionalne potrawy na Wigilię - spróbuj koniecznie!

Kiedy myślimy o Wigilii nasuwają nam się na myśl klasyczne potrawy, takie jak smażony karp, kapusta z grzybami czy zupa grzybowa. Kuchnia polska jest jednak o wiele, wiele bogatsza. W tym roku na naszym stole zagoszczą więc nie tylko tradycyjne smakołyki, ale i regionalne przysmaki. Sprawdźcie, jakie regionalne potrawy warto przygotować!

"Droga przez mąkę czyli literatura dla kucharek" Łukasz Modelski
10.11.2019

Najważniejszym daniem u Prousta jest oranżada – rozmowa z Łukaszem Modelskim

Popularne przysłowie mówi, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ta książka dowodzi, że apetyt rośnie w miarę czytania. W „Drodze przez mąkę, czyli literaturze dla kucharek” zebrano rozmowy Łukasza Modelskiego z ludźmi lubiącymi doszukiwać się wzmianek o jedzeniu w różnych przejawach literatury. W cyklu „Przy wspólnym stole” Łukasz Modelski opowiedział nam o pomyśle na audycję, tożsamości kulinarnej, a także z którym bohaterem powieści najchętniej zjadłby wspólny posiłek.

Półgęsek
03.11.2019

Półgęsek – tradycja wyjątkowego drobiu

Gęsina gości na naszych stołach zazwyczaj tylko w okolicach „świętego Marcina”, czyli na początku listopada. Warto jednak sięgać po nią częściej, bo to smaczne i zdrowe mięso, a jego najszlachetniejszą formą jest półgęsek. W cyklu Przy wspólnym stole przybliżamy ten produkt w kuchni.

piekarnia-little
29.10.2019

Polski chleb w Nowej Zelandii. Ewa i jej wyjątkowa piekarnia

Chrupiąca skórka, miękki środek, cudowny zapach – to niektóre cechy, jakie powinien mieć dobry chleb, niezależnie od miejsca wypieku. I udowadnia to Ewa Adams, właścicielka piekarni Little Bread Loaf w Wellington w Nowej Zelandii. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o początkach przygody z wypiekaniem domowego chleba, drożdżówkach idealnych i... jakości mąki do pieczywa wszelkiej maści.

gałązka
27.10.2019

Historię piszę przez talerz – Bogdan Gałązka o kuchni krzyżackiej

Jest człowiekiem-instytucją. Bezkompromisowy, kilkanaście lat temu wymyślił sobie restaurację, w której będzie podawał dania inspirowane dawną kuchnią i pomysł zrealizował. W Polsce nie ma drugiego takiego szefa, tak jak nie ma drugiego takiego lokalu – Gothic Cafe na Zamku w Malborku to miejsce, w którym każdy czuje się jak w domu. W cyklu Przy wspólnym stole, Bogdan Gałązka opowiada nam o tym co jedli Krzyżacy, na czym polega sztuka gościnności i jak zamówić gotyckie naleśniki do pociągu.

Okinawa - dieta stulatków
20.10.2019

Dieta stulatków istnieje. Fragment książki "Happy Food 2.0. Co jeść, by szczęśliwie żyć"

Szczęśliwe życie zagwarantuje m.in. odpowiednia dieta. Wiedzą o tym mieszkańcy pewnych rejonów Ziemi. Jak przekonują autorzy książki "Happy Food 2.0. Co jeść, by szczęśliwie żyć": "Tradycyjne znaczenie posiłków wciąż da się zaobserwować w tzw. niebieskich strefach – geograficznie ograniczonym obszarze, gdzie szanse na dożycie stu lat są największe na świecie".

Bartek Kieżun
06.10.2019

Kraj komfortowego jedzenia – Bartek Kieżun opowiada o Portugalii

Sprawił, że na nowo odkryliśmy Włochy, a teraz każe nam zakochać się w Portugalii. Między jednym a drugim pasteis de nata rozmawiamy o kuchni pachnącej kolendrą i kuminem w związku z jego nową książką, „Portugalia do zjedzenia”. W cyklu Przy wspólnym stole, Bartek Kieżun opowiada o miłości do oceanu, zdradza, dokąd wyjechać z Lizbony oraz dlaczego warto zjeść kaszankę z ananasem.

Łukasz Durajski "Co na to lekarz?"
29.09.2019

Łukasz Durajski: Diety eliminacyjne to największe zło

Mitów i mód żywieniowych w każdym sezonie jest co nie miara. Dieta bezglutenowa, dieta białkowa, dieta doktor Dąbrowskiej i głodówki to tylko niektóre z nich. Mnożą się pytania co do ich bezpieczeństwa. W cyklu „Przy wspólnym stole” na część z nich odpowiada nam Łukasz Durajski, autor książki „Co na to lekarz?”.

Sous vide
15.09.2019

Sous vide – jak gotować próżniowo?

Dzięki tej metodzie mięso, ryby czy warzywa nie tracą smaku, aromatu i wartości odżywczych, pozostają delikatne i soczyste. Czy technika sous vide rzeczywiście ma same zalety?

Grzybobranie
08.09.2019

Grzybobranie mamy we krwi – rozmowa o polskiej tradycji grzybobrania z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak

Z końcem sierpnia zaczynamy myśleć o jesieni i o grzybobraniu. Mimo że grzyby można zbierać cały rok, to właśnie krótsze jesienne dni przypominają nam, że trzeba szykować zapasy na zimę. O mitach dotyczących zbierania grzybów, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie i wyjątkowych właściwościach grzybów dla życia lasu porozmawialiśmy z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak. W cyklu „Przy wspólnym stole” autorzy poradnika „Grzybownik” opowiedzieli nam o sposobach na udane grzybobranie.