Przy wspólnym stole

Naleśniki - galeria przepisów
16.02.2021

Naleśniki amerykańskie czy francuskie crepes suzette?

Naleśniki to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw świata. Istnieje wiele rodzajów ciasta naleśnikowego i jeszcze więcej pomysłów na smakowite dodatki, z którymi jest serwowane. W cyklu „Przy wspólnym stole” przybliżamy historię naleśników z różnych krańców świata.

Konfitowanie to znana metoda konserwowania żywności
27.01.2021

Konfitowanie – jak konserwować jedzenie w tłuszczu?

Dzięki niemu mięso przez długi czas zachowuje świeżość, smak i soczystość. Choć konfitowanie może wydawać się skomplikowane, tak naprawdę poradzi sobie z nią większość domorosłych kucharzy. Jak powinno się konfitować żywność?

weganon
27.01.2021

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.

piekarnia-little
20.01.2021

Polski chleb w Nowej Zelandii. Ewa i jej wyjątkowa piekarnia

Chrupiąca skórka, miękki środek, cudowny zapach – to niektóre cechy, jakie powinien mieć dobry chleb, niezależnie od miejsca wypieku. I udowadnia to Ewa Adams, właścicielka piekarni Little Bread Loaf w Wellington w Nowej Zelandii. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o początkach przygody z wypiekaniem domowego chleba, drożdżówkach idealnych i... jakości mąki do pieczywa wszelkiej maści.

Kluski
13.01.2021

Kuchnia śląska - nie tylko rolada i kluski

Kuchnia śląska to jedna z najbardziej charakterystycznych polskich kuchni regionalnych. Chyba wszyscy znają słynne kluski śląskie, podawane z roladą i modrą kapustą. Oprócz klasyków na Śląsku można jednak znaleźć o wiele więcej - młodzi kucharze pokazują, że kuchnia śląska ma też nowoczesne oblicze.

karnawal-paczki-iStock
11.01.2021

Od Wenecji po Nowy Orlean. Jak świętują karnawał?

Karnawał to czas rozpoczynający się w Uroczystość Objawienia Pańskiego znanego, jako Święto Trzech Króli (6 stycznia) i kończący się we wtorek, przed Środą Popielcową. Najsłynniejsze karnawałowe obchody praktykowane są w Wenecji, w londyńskiej dzielnicy Nothing Hill i w brazylijskim Rio de Janerio. Głośne i kolorowe pochody są wyrazem lokalnej tradycji. W cyklu Przy wspólnym stole przyjrzeliśmy się krótkiej historii karnawału.

gallette
05.01.2021

Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Noworoczne ciasto z niespodzianką, czyli galette des rois (dosłownie „ciasto trzech króli”) na stołach Francuzów serwowane jest od XIV wieku. To królewskie ciasto na trzech króli współcześnie ma wiele odmian, choć klasyczny przepis jest połączeniem delikatnego ciasta francuskiego z masą migdałową. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię galette de rois i przepis na ten deser.

Boże Narodzenie  w PRL-u
17.12.2020

Barszcz z rurą i cytrusy, czyli święta w PRL-u

Na pewno były bardziej śnieżne i mroźne niż współczesne, ale jednocześnie kosztowały znacznie więcej wysiłku, niezbędnego do zdobywania nawet najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Mimo to święta w PRL-u do dzisiaj wspominane są często z sentymentem.

święta
17.12.2020

Święta u szefów kuchni - kwestionariusz świąteczny

Co przygotowują na świąteczny stół szefowie kuchni? Za jakim świątecznym smakiem dzieciństwa tęsknią, a o jakich smakach marzą? Przed świętami przy jednym stole zebraliśmy szefów kuchni, którzy podzielili się z nami swoimi bożonarodzeniowymi historiami. Jest smakowicie, nostalgicznie i radośnie. Właśnie tak jak powinno być w święta!

świąteczna zakupy
12.12.2020

Lista zakupów na święta Bożego Narodzenia. Praktyczna i wygodna

Świąteczne zakupy to coś, co przychodzi na myśl, kiedy święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Warto wcześniej przygotować się na ten czas. Polskie, tradycyjne święta skupiają się głównie wokół stołu i tego, co na nim jest. Na samą kolację wigilijną przygotowujemy zgodnie z tradycją 12 potraw. A co z pierwszym i drugim dniem świąt? No właśnie- mnóstwo jedzenia, a co za tym idzie... zakupy świąteczne.