Przy wspólnym stole

pyza
16.02.2020

Swojska egzotyka – Pyza Made in Poland o kuchniach azjatyckich w Polsce

Każdy miłośnik kuchni azjatyckich ją zna. Od 13 lat podróżuje do Azji, a w jej domu pałeczki podawane są do stołu codziennie. To na blogu Wiktorii Góreckiej, Pyza Made in Poland szukamy informacji o elektryzujących otwarciach i daniach, których po prostu trzeba spróbować. Nam opowiedziała o obsesji autentyczności, wietnamskim dzieciństwie i fenomenie ramenu.

kolacja-slider
09.02.2020

Romantyczna kolacja we dwoje. Z tymi przepisami się uda!

Czy randka może zacząć się w kuchni? Zdecydowanie tak! Wystarczy kilka chwil i dobry przepis, aby powstała szybka kolacja dla dwojga. Idealna na Walentynki lub inną specjalną, romantyczną okazję. A jeśli łączy Was pasja do gotowania, to tym bardziej kolacja we dwoje może być wspólnym dziełem. Sprawdźcie, jaki przepis na romantyczną kolację będzie dobry dla Was i o czym warto pamiętać, aby wszystko poszło zgodnie z planem.

ziemniaki 12
26.01.2020

Odczarujmy ziemniaka! – wywiad z Joanną Jakubiuk

Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. W końcu jemy go prawie codziennie – jako puree, kopytka czy frytki. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i kulinarna aktywistka, przekonuje jednak, że ta mało urodziwa bulwa powinna stać się naszym dobrem narodowym. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o ziemniaczanej mapie Polski, kolekcjonowaniu wałków do ciasta i najlepszych podlaskich daniach.

karnawal-paczki-iStock
19.01.2020

Od Wenecji po Nowy Orlean. Jak świętują karnawał?

Karnawał to czas rozpoczynający się w Uroczystość Objawienia Pańskiego znanego, jako Święto Trzech Króli (6 stycznia) i kończący się we wtorek, przed Środą Popielcową. Najsłynniejsze karnawałowe obchody praktykowane są w Wenecji, w londyńskiej dzielnicy Nothing Hill i w brazylijskim Rio de Janerio. Głośne i kolorowe pochody są wyrazem lokalnej tradycji. W cyklu Przy wspólnym stole przyjrzeliśmy się krótkiej historii karnawału.

szyszki-slider
13.01.2020

Zabajone, andruty i blok czekoladowy – słodycze z PRL-u

„Chcesz cukierka? Idź od Gierka” – głosił popularny wśród dorastających w latach 70. i 80. dzieciaków wierszyk. Jednak tak naprawdę żaden z przywódców PRL-u nie potrafił zapewnić obywatelom zbyt słodkiego życia. Jakimi łakociami musiano się wówczas zadowolić? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

gallette
04.01.2020

Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Noworoczne ciasto z niespodzianką, czyli galette des rois (dosłownie „ciasto trzech króli”) na stołach Francuzów serwowane jest od XIV wieku. To królewskie ciasto na trzech króli współcześnie ma wiele odmian, choć klasyczny przepis jest połączeniem delikatnego ciasta francuskiego z masą migdałową. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię galette de rois i przepis na ten deser.

dyktator
29.12.2019

Co jedli dyktatorzy? [WYWIAD]

Lubimy sobie wyobrażać, że ludzie, którzy dokonywali potwornych czynów, jedli wątroby swoich wrogów, popijając ich krwią. Okazuje się jednak, że wielcy dyktatorzy uwielbiali kuchnię domową, najlepiej w wydaniu swoich mam i żon. Podczas gdy ich poddani głodowali, oni zajadali ulubione przysmaki. O kucharzach Pol Pota, Saddama Hussajna i Fidela Castro rozmawiamy z Witoldem Szabłowskim, autorem książki „Jak nakarmić dyktatora?”.

Wegetarianizm w sercu Bieszczad - rozmowa z Katarzyną Rozmysłowicz
28.12.2019

Wegetarianizm w sercu Bieszczad – rozmowa z Katarzyną Rozmysłowicz

Wiele osób skrycie marzy o zamieszkaniu w Bieszczadach. Kusi ich myśl o życiu w zgodzie z naturą i z porami roku. Kolejnym argumentem za przeprowadzką może być książka „Przystanek Cisna.Kuchnia wege w sercu Bieszczad” Katarzyny Rozmysłowicz. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z autorką o jej początkach z kuchnią wegetariańską, pomyśle na książkę oraz o sezonowości w kuchni.

deko
24.12.2019

Jak zaczarować stół – stylistka jedzenia podpowiada proste triki

Pyszne jedzenie - na święta lub specjalne okazje - to pierwszy etap udanego spotkania przy stole. Niemniej ważna jest prezentacja i forma podania. Ania Zięciowska, autorska książki "Jak zaczarować stół", podpowiada sprawdzone triki, jak serwować jedzenie, aby pięknie wyglądało i było wdzięcznym obrazkiem do uwiecznienia na zdjęciach. Zdradza też kulisy pracy stylisty jedzenia przy fotografowaniu produktów do reklam.

święta
23.12.2019

Święta u szefów kuchni - kwestionariusz świąteczny

Co przygotowują na świąteczny stół szefowie kuchni? Za jakim świątecznym smakiem dzieciństwa tęsknią, a o jakich smakach marzą? Przed świętami przy jednym stole zebraliśmy szefów kuchni, którzy podzielili się z nami swoimi bożonarodzeniowymi historiami. Jest smakowicie, nostalgicznie i radośnie. Właśnie tak jak powinno być w święta!