Przy wspólnym stole

Bartek Kieżun
06.10.2019

Kraj komfortowego jedzenia – Bartek Kieżun opowiada o Portugalii

Sprawił, że na nowo odkryliśmy Włochy, a teraz każe nam zakochać się w Portugalii. Między jednym a drugim pasteis de nata rozmawiamy o kuchni pachnącej kolendrą i kuminem w związku z jego nową książką, „Portugalia do zjedzenia”. W cyklu Przy wspólnym stole, Bartek Kieżun opowiada o miłości do oceanu, zdradza, dokąd wyjechać z Lizbony oraz dlaczego warto zjeść kaszankę z ananasem.

Łukasz Durajski "Co na to lekarz?"
29.09.2019

Łukasz Durajski: Diety eliminacyjne to największe zło

Mitów i mód żywieniowych w każdym sezonie jest co nie miara. Dieta bezglutenowa, dieta białkowa, dieta doktor Dąbrowskiej i głodówki to tylko niektóre z nich. Mnożą się pytania co do ich bezpieczeństwa. W cyklu „Przy wspólnym stole” na część z nich odpowiada nam Łukasz Durajski, autor książki „Co na to lekarz?”.

Sous vide
15.09.2019

Sous vide – jak gotować próżniowo?

Dzięki tej metodzie mięso, ryby czy warzywa nie tracą smaku, aromatu i wartości odżywczych, pozostają delikatne i soczyste. Czy technika sous vide rzeczywiście ma same zalety?

Grzybobranie
08.09.2019

Grzybobranie mamy we krwi – rozmowa o polskiej tradycji grzybobrania z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak

Z końcem sierpnia zaczynamy myśleć o jesieni i o grzybobraniu. Mimo że grzyby można zbierać cały rok, to właśnie krótsze jesienne dni przypominają nam, że trzeba szykować zapasy na zimę. O mitach dotyczących zbierania grzybów, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie i wyjątkowych właściwościach grzybów dla życia lasu porozmawialiśmy z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak. W cyklu „Przy wspólnym stole” autorzy poradnika „Grzybownik” opowiedzieli nam o sposobach na udane grzybobranie.

Grasica
01.09.2019

Grasica w kuchni – niedoceniane podroby

We Francji czy Włoszech jest bardzo luksusowym i drogim produktem spożywczym. W Polsce nie musimy za nią przepłacać, ale mimo to grasica rzadko gości w naszej kuchni, choć można z niej przygotować naprawdę pyszne dania. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię tego specjału.

Pierogi - polska kuchnia na talerzu
25.08.2019

Dzień Polskiej Żywności – doceńmy bogactwo rodzimej kuchni

Mało kto wie, że polska kuchnia doczekała się własnego święta. Od 2013 roku pod koniec lata – dokładnie 25 sierpnia – obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. To dobra okazja do skosztowania smaków znanych z dzieciństwa oraz tych jeszcze nieodkrytych, a także do kulinarnych eksperymentów we własnej kuchni.

Historia łyżki
18.08.2019

Łyżka w kuchni – historia sztućca do zupy

„Bez łyżki zła strawa – chociaż dobra potrawa” – mawiano w dawnej Polsce. Od wieków jest jednym z podstawowych sztućców stołowych, służącym nie tylko do spożywania dań płynnych, ale także np. lodów. Często stanowi również… lokatę kapitału. W cyklu Przy wspólnym stole przedstawiamy historię łyżki.

Ossobuco
11.08.2019

Ossobuco – gicz we włoskim przepisie

Znacie ossobuco? To dość pracochłonne danie, którego przygotowanie zajmuje kilka godzin. Jednak warto poświęcić trochę czasu, gdyż ossobuco, czyli duszona gicz cielęca, zachwyca smakiem i aromatem. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy tradycję i przepis na ossobuco.

Dashi - japoński bulion to dobra baza do zupy miso
28.07.2019

Dashi – japoński bulion pełen smaku

Obowiązkowy składnik niezliczonej ilości japońskich potraw i najbogatsze źródło umami – jednego z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Czy bulion dashi sprawdzi się także w polskiej kuchni? O sekretach dashi opowiadamy w cyklu Przy wspólnym stole.

Rafał Prybylok
21.07.2019

Dobra herbata w każdym polskim domu! - wywiad z Rafałem Przybylokiem z Czajnikowy.pl

Polacy są w światowej czołówce, jeśli chodzi o picie herbaty. Pijemy jej dużo, ale traktujemy po macoszemu. Rafał Przybylok na kanale YouTube Czajnikowy.pl stara się to zmienić. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o herbacianych tradycjach i szukamy odpowiedzi na pytanie, jak sprawić, by dobrą herbatę piła cała Polska.