Przy wspólnym stole

stol-wigilijny
23.11.2020

Najpiękniejsze wigilijne tradycje – symbolika potraw

Doprawiony smażony karp, kompot z suszu, dania z grzybami, piernik, puste miejsce przy stole, sianko pod obrusem - te świąteczne symbole towarzyszą nam co roku przy wigilijnym stole, ale czy wiecie, skąd się wzięły i jakie jest ich znaczenie? Zapraszamy Was na przedświąteczny przewodnik kulinarny. Oto smakowita historia bożonarodzeniowych potraw i zwyczajów.

Półgęsek
09.11.2020

Półgęsek – tradycja wyjątkowego drobiu

Gęsina gości na naszych stołach zazwyczaj tylko w okolicach „świętego Marcina”, czyli na początku listopada. Warto jednak sięgać po nią częściej, bo to smaczne i zdrowe mięso, a jego najszlachetniejszą formą jest półgęsek. W cyklu Przy wspólnym stole przybliżamy ten produkt w kuchni.

pyza
06.11.2020

Swojska egzotyka – Pyza Made in Poland o kuchniach azjatyckich w Polsce

Każdy miłośnik kuchni azjatyckich ją zna. Od 13 lat podróżuje do Azji, a w jej domu pałeczki podawane są do stołu codziennie. To na blogu Wiktorii Góreckiej, Pyza Made in Poland szukamy informacji o elektryzujących otwarciach i daniach, których po prostu trzeba spróbować. Nam opowiedziała o obsesji autentyczności, wietnamskim dzieciństwie i fenomenie ramenu.

piekarnia-little
20.10.2020

Polski chleb w Nowej Zelandii. Ewa i jej wyjątkowa piekarnia

Chrupiąca skórka, miękki środek, cudowny zapach – to niektóre cechy, jakie powinien mieć dobry chleb, niezależnie od miejsca wypieku. I udowadnia to Ewa Adams, właścicielka piekarni Little Bread Loaf w Wellington w Nowej Zelandii. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o początkach przygody z wypiekaniem domowego chleba, drożdżówkach idealnych i... jakości mąki do pieczywa wszelkiej maści.

Kuchnia Polska jest rozkoszna - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny
14.10.2020

Kuchnia polska jest rozkoszna – rozmowa z Michałem Korkoszem

Znajomi określili go rozkosznym, od chwili, gdy zaczął samodzielnie piec i gotować apetycznie wyglądające dania. Praca nad poszukiwaniem idealnego fotograficznego kadru zaprowadziła go do wygrania prestiżowej nagrody Saveur. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Michałem Korkoszem, blogerem i autorem książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”.

ziemniaki 12
08.10.2020

Odczarujmy ziemniaka! – wywiad z Joanną Jakubiuk

Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. W końcu jemy go prawie codziennie – jako puree, kopytka czy frytki. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i kulinarna aktywistka, przekonuje jednak, że ta mało urodziwa bulwa powinna stać się naszym dobrem narodowym. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o ziemniaczanej mapie Polski, kolekcjonowaniu wałków do ciasta i najlepszych podlaskich daniach.

nakrycie stołu
25.09.2020

Stoliczku nakryj się! Jak przygotować stół na przyjście gości?

Każde udane przyjęcie zaczyna się od pięknie nakrytego stołu. Elegancki obrus i serwetki, piękna zastawa i odpowiednio ułożone sztućce, to wszystko ma ogromny wpływ na wizerunek gospodarza w oczach gości. Jak ułożyć zastawę według zasad savoir vivre? Czym ozdobić stół? Oto krótki poradnik, dzięki któremu w kilku krokach przygotujecie swój dom na przybycie gości.

Wegetarianizm w sercu Bieszczad - rozmowa z Katarzyną Rozmysłowicz
30.08.2020

Wegetarianizm w sercu Bieszczad – rozmowa z Katarzyną Rozmysłowicz

Wiele osób skrycie marzy o zamieszkaniu w Bieszczadach. Kusi ich myśl o życiu w zgodzie z naturą i z porami roku. Kolejnym argumentem za przeprowadzką może być książka „Przystanek Cisna.Kuchnia wege w sercu Bieszczad” Katarzyny Rozmysłowicz. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z autorką o jej początkach z kuchnią wegetariańską, pomyśle na książkę oraz o sezonowości w kuchni.

Wakame
18.08.2020

Wakame bez tajemnic. Jak i dlaczego warto dodać wodorosty na talerz

Jeden z ulubionych produktów w kuchni japońskiej i koreańskiej, cieszący się coraz większą popularnością także w innych częściach świata. Wodorosty wakame są świetnym dodatkiem do sałatek, zup oraz innych potraw. Ale jaka jest historia tego produktu i tradycja podawania? Podpowiadamy w cyklu „Przy wspólnym stole”.

weganon
18.08.2020

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.