Przy wspólnym stole

policzki-wolowe
01.07.2020

Policzki wołowe - modny i smaczny specjał

Policzki wołowe to delikatne fragmenty mięsa wartościami odżywczymi dorównujące polędwicy. Odpowiednio przyrządzone mogą być bazą wielu smacznych potraw. Wracają na polskie stoły i słusznie! W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię tego produktu i podpowiadamy sprawdzone przepisy na policzki wołowe.

Kuchenny kredens
26.06.2020

Kuchenny kredens, czyli jak dania sprzed lat wracają przy wspólnym stole

Monika Śmigielska, autorka bloga Kuchenny Kredens, obrała nietypową drogę w kuchni. Wyszukuje, odświeża i testuje przepisy na dania obiadowe, desery, zupy i napoje sprzed lat. A dokładniej ponad stuletnie receptury na potrawy, których nazwy mogą wywołać konsternację u współczesnych gospodyń. W rozmowie w cyklu „Przy wspólnym stole” zdradza, co i jak kiedyś gotowały Polki.

Półgęsek
25.06.2020

Półgęsek – tradycja wyjątkowego drobiu

Gęsina gości na naszych stołach zazwyczaj tylko w okolicach „świętego Marcina”, czyli na początku listopada. Warto jednak sięgać po nią częściej, bo to smaczne i zdrowe mięso, a jego najszlachetniejszą formą jest półgęsek. W cyklu Przy wspólnym stole przybliżamy ten produkt w kuchni.

Dim sum
24.06.2020

Dim sum – chińskie pierożki pod lupą

Dim sum zdobywają coraz większą popularność, także w Polsce. Polacy kochają pierogi, nic więc dziwnego, że coraz chętniej sięgają po orientalną propozycję w formie chińskich pierożków. Tradycyjne pierożki dim sum to zestaw smakowitych przekąsek, ale równie dobrze może być to sycące danie obiadowe. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy tradycję wyrobu dim sum, przepis i zwyczaj podawania.

Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni
23.06.2020

Czarna polewka, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni

Czarna polewka nie musi kojarzyć się jedynie z literaturą. Zapomniany przez lata specjał znów zaczyna pojawiać się na naszych stołach. Czernina to przede wszystkim baza z rosołu z kaczki lub gęsi, ale najwięcej kontrowersji budzi dodatek drobiowej krwi. W cyklu "Przy wspólnym stole" czernina w historii polskiej kultury kulinarnej.

Kwas chlebowy
20.06.2020

Kwas chlebowy – jak powstał wyjątkowy polski napój

„Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy” – głoszą słowa ludowej przyśpiewki. Produkt będący efektem fermentacji chleba nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale również dostarcza sporo wartościowych składników odżywczych. W czym tkwi jego sekret i jak zrobić kwas chlebowy w domu? Wyjaśniamy w cyklu "Przy wspólnym stole".

Dziewczyny z wypiekami - Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz
18.05.2020

Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje

Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.

Kuchnia Polska jest rozkoszna - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny
05.04.2020

Kuchnia polska jest rozkoszna – rozmowa z Michałem Korkoszem

Znajomi określili go rozkosznym, od chwili, gdy zaczął samodzielnie piec i gotować apetycznie wyglądające dania. Praca nad poszukiwaniem idealnego fotograficznego kadru zaprowadziła go do wygrania prestiżowej nagrody Saveur. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Michałem Korkoszem, blogerem i autorem książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”.

Gieno-Mientkiewicz-z-oscypkiem-2-min-
01.03.2020

Sery traktuję jak przyprawy – rozmowa z Gieno Mientkiewiczem

Polskie sery to produkt wciąż odkrywany na nowo. Coraz większy dostęp do serów zagrodowych pozwala w pełni docenić ich walory smakowe. Serów o wyrazistym smaku lepiej nie przytłaczać innymi dodatkami. Gieno Mientkiewicz od lat promuje polskie sery zagrodowe oraz dzieli się wiedzą na temat ich różnorodności. W cyklu Przy wspólnym stole porozmawialiśmy z Gienem Mientkiewiczem o różnych odmianach sera, wyjątkowości regionalnego produktu oraz domowym serowarstwie.