Mleko to jeden w podstawowych produktów spożywczych, który wielu z nas zawsze ma w swoich lodówkach. Dodajemy je codziennie do kawy, płatków czy owsianki, a także różnego rodzaju potraw. Bez niego nie ma w końcu naleśników i wielu ciast czy deserów. Nie każdy jednak wie, że oprócz krowiego mleka, można wybrać też własnoręcznie przygotowaną alternatywę. Takie mleko jest bardzo popularne na Litwie, a u nas wciąż nie każdy o nim słyszał, a to wielka strata. Poznajcie więc ten produkt bliżej i koniecznie go spróbujcie.
Litewskie "mleko bez mleka" - czym to się je?
Bohaterem dzisiejszego tekstu będzie "mleko bez mleka" przygotowane na bazie maku. Co to jest mleko makowe? Ten tradycyjny litewski przysmak kosztuje grosze, a smakuje świetnie i ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Do czego wykorzystać makowe mleko? Na Litwie taki napój podaje się głównie w Wigilię, a zwykle jest on serwowany z drożdżowymi ciasteczkami. Na całym świecie jednak ten przepis dobrze znają weganie i osoby z nietolerancją laktozy, które chętnie używają mleka makowego zamiennie z tym owsianym, ryżowym, czy sojowym. Można bowiem nie tylko dodawać je do kawy, ale także robić z niego wiele przepysznych koktajli, puddingów czy deserów. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to to, że mleka makowego nie powinno się zagotowywać, bo może się wtedy zwarzyć.
Mleko makowe - właściwości
Walory smakowe to tylko część zalet, jakie oferuje ten produkt, bo ma on w sobie także wiele cennych wartości odżywczych. Jeśli więc zastanawiacie się, czy mleko makowe jest zdrowe, to od razu odpowiadamy, że nawet bardzo. Ma ono w sobie bowiem sporo biała, cenne kwasy omega-6, minerały, takie jak wapń, żelazo, cynk, fosfor i magnez, a także witaminy A, D, E i C.
Co ciekawe, dawniej mleka makowego używało się jako naturalnego środka łagodzącego ból. Wtedy jednak mleczko to robiło się zupełnie inaczej, z całych makówek, więc obecna wersja nie ma już tak mocnego działania. Prawdą jest natomiast to, że mleko zrobione z suchych ziarenek maku może ułatwiać zasypianie. Przy wszystkich cennych składnikach odżywczych należy jednak pamiętać, że mleko makowe nie jest wskazane dzieciom poniżej 2 roku życia oraz kobietom w ciąży.
Jak zrobić mleko makowe?
Aby przygotować domowe mleko makowe wystarczy tylko namoczyć mak w wodzie przez dobrych parę godzin, a następnie dokładnie zblendować i przecedzić całość, a powstanie smaczny biały płyn, który idealnie zastąpi krowi nabiał. Taką bazową wersję warto jednak dosłodzić miodem, syropem z agawy lub syropem daktylowym. Niektórzy dodają do niego także cynamon, wanilię lub goździki, a wtedy zyskujemy nie tylko smaczny, ale i genialnie aromatyczny napój z korzenną nutą. Zobaczcie więc podstawowy przepis poniżej i urozmaicajcie go przeróżnymi dodatkami tak, jak tylko macie ochotę.
Prosty przepis na mleko makowe
Składniki:
- 2,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki suchych ziaren maku,
- miód do smaku.
Przygotowanie:
- Suchy mak zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na co najmniej 8, a najlepiej nawet 12 godzin.
- Po tym czasie blendujcie wszystko przez około 3 minuty, aż powstanie z tego biały płyn.
- Gotową mieszankę przecedźcie przez czystą szmatkę lub kawałek gazy, a następnie dosłodźcie do smaku miodem i dokładnie wymieszajcie.
- Tak przygotowane mleko makowe przelejcie do butelki i przechowujcie w lodówce.



















