4.18 (17)
Skyrnik fit pieczony to idealny pomysł na słodkie śniadanie dla osób, które liczą kalorie. Irlandzki jogurt skyr sprawia, że w takiej wersji jest wyjątkowo kremowy i nie za słodki. Dodatek owoców - najlepiej sezonowych - nada wypiekowi naturalnej słodyczy. Ten niskokaloryczny deser z piekarnika sprawdzi się też jako podwieczorek. Skyrnik fit jednoporcjowy raz zrobiony na stałe wejdzie do waszego domowego jadłospisu.
skyr 150 g
jajka 1 szt.
ksylitol 10 g
budyń 15 g
borówki amerykańskie 100 g
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Kiedy piekarnik się rozgrzewa, zaczynamy przygotowywać składniki na skyrnik fit. Najpierw myjemy borówki i dokładnie osuszamy. Owoce, które nie zostaną pozbawione wilgoci, mogą puścić w trakcie pieczenia niepotrzebne soki, a sernik nie upiecze się dobrze.
TomoszDobre
Jajko myjemy, oddzielamy żółtko od białka. Najlepiej sprawdzi się jajko od "szczęśliwych kur" z oznaczeniem "0". Powinno być większe, o średnicy ok. 80 g. Białko ubijamy mikserem, pod koniec, dosypując ksylitol. Na skytnik fit jednoporcjowy wystarczą 2 płaskie łyżeczki słodzika. Opcjonalnie sprawdzi się również inne słodzidło w proszku, jak stewia lub erytrytol.
TomoszDobre
Dodajemy skyr, cały czas miksując, aby napowietrzyć całą masę. Następnie dodajemy żółtko i wsypujemy budyń. Polecamy taki bez dodatku cukru, żeby nie zwiększać niepotrzebne kaloryczności serniczka. Zawartość miski mieszamy na najmniejszych obrotach do połączenia składników.
TomoszDobre
Masę na skyrnikową przelewamy do formy, dorzucamy owoce i zapiekamy 25 minut. Możemy studzić przy otwartych drzwiczkach, dzięki czemu nasz deser tak szybko nie opadnie. Do zapiekania najlepsza będzie forma o wymiarach ok. 12x12 cm. Opcjonalnie możemy wykorzystać też dwa mniejsze ramekiny.
TomoszDobre
Gotowy skyrnik fit pieczony dekorujemy owocami. Opcjonalnie dodajemy świeżą miętę i oprószamy tuż przed podaniem pudrem z ksylitolu.
TomoszDobre