Składniki

Kawa zbożowa – właściwości

Kawa zbożowa zawiera dużą ilość błonnika, który wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Kawa zbożowa jest bogata w witaminy z grupy B. Kawa zbożowa ma wszystkie zalety, których nie posiada kawa tradycyjna. Kawa zbożowa nie wypłukuje magnezu, błonnik zmniejsza uczucie głodu, inulina występująca w cykorii ma działanie probiotyczne. Picie kawy zbożowej łagodzi stres i pomaga obniżyć „zły” cholesterol. Ponadto brak kofeiny służy osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym. Kawa zbożowa zalecana jest kobietom w ciąży. Jeżeli zastanawiacie się, czy kawa zbożowa jest zdrowa, to odpowiedź brzmi: tak. Jednak jak przy każdym produkcie warto zachować umiar.

Z czego jest kawa zbożowa?

Występują różne rodzaje kawy zbożowej. Najczęściej przygotowuje się je z cykorii, żyta i buraka cukrowego. Również popularna kawa zbożowa wytwarzana jest z pszenicy, orkiszu i jęczmienia. Czasem zamiennikiem tradycyjnej kawy są napoje z żołędzi, topinamburu, kozieradki, łubinu albo korzeni mniszka lekarskiego.

Polecane przepisy