Wywar

8 przepisów

Wywar to coś, bez czego trudno obejść się w kuchni. Jest świetną bazą do zup i sosów. Samo przygotowanie wywaru nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a już gotowy można zamrozić i wykorzystać w przyszło

Przepisy na wywar

Wywar: rodzaje

Wywar można przygotować na kilka sposobów. Choć zdecydowanie najpopularniejszy jest wywar mięsny, nie jest on jedyną możliwą opcją. Ci, którzy nie jedzą mięsa mogą przygotować wywar warzywny. Można wykorzystać do niego różne warzywa, w zależności od tego co mamy pod ręką. Smak takiego wywaru dopełnią wyraziste przyprawy i zioła. Wbrew pozorom wywar warzywny nie jest mdły i bez smaku. Wystarczy odpowiednio go doprawić i wystarczająco długo gotować, by warzywa mogły puścić sok i wypełnić garnek swoim aromatem. Świetną alternatywą dla wywaru mięsnego jest wywar rybny. Robi się go z resztek ryb oraz włoszczyzny. Można użyć do niego również skorupiaków. Wywar rybny świetnie sprawdzi się do sosów z owocami morza lub przygotowania zupy rybnej. Wywar na zupę lub sos można przygotować również z grzybów. Bardzo aromatyczny będzie, jeśli użyjemy do niego grzybów suszonych.

Jak zrobić dobry wywar warzywny?

Wywar warzywny wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Warto zrobić go samodzielnie zamiast używać gotowych kostek. Wówczas wiemy co ląduje w garnku, a sam wywar ma bardziej wyrazisty smak. By go przygotować należy umyć i obrać niemal dowolne warzywa, np. cebulę, por, seler korzeniowy i naciowy, pomidor, marchew i pietruszkę. Warzywa umieść w garnku wraz z przyprawami, takimi jak: liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, pieprz oraz sól. Następnie zalej warzywa wodą, tak by zostały przykryte. Dobrym patentem na bardziej wyrazisty smak i kolor bulionu jest opalenie cebuli nad palnikiem. Do wywaru można dodać także kilka ząbków czosnku dla mocniejszego smaku i aromatu. Warzywa przykryte bulionem należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować do miękkości. Po zdjęciu z ognia warzywa usuń z bulionu. Możesz je później wykorzystać, np. do zrobienia zupy krem. Dobrze przelać wywar przez sitko, by był klarowny.

Jak zrobić dobry wywar mięsny?

Wywar najlepiej przygotować z chudego mięsa. Można używać mięsa różnych gatunków, sporządzając wywar wołowy czy drobiowy. Aby przygotować wywar używaj większych kawałków mięsa, nie krój go zbyt drobno. Wywar rosołowy możesz przygotować z całymi skrzydełkami kurczaka, udkami drobiowymi lub dużym kawałkiem wołowiny. Do wywaru mięsnego należy dodać również warzywa, gdyż wówczas smak będzie zdecydowanie lepszy. Jednak najpierw zalej mięso zimną wodą i zagotuj do wrzenia. Następnie zbierz z powierzchni szumowinę i dodaj umyte i obrane warzywa. Możesz wykorzystać pora, opaloną cebulę, marchew, pietruszkę i seler. Nie zapominaj o przyprawach, takich jak: ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Wywar gotuj do miękkości mięsa oraz warzyw. Po zagotowaniu wyjmij z niego wszystko i przelej przez sitko.

Do czego można wykorzystać wywar?

Wywar to baza dla wielu dań - nie tylko zup. Dlatego jego przygotowania warto opanować do perfekcji, tym bardziej, że nie jest ono trudne ani czasochłonne. Na bazie wywaru mięsnego zrobisz pyszny i pożywny rosół. Ale z wykorzystaniem wywarów różnego typu możesz przygotować wiele innych zup, takich jak kapuśniak z żeberkami czy smaczna zupa cebulowa. Wywar z grzybów jest natomiast świetną podstawą do świątecznego barszczu, zupy grzybowej czy sosów.Na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego przygotujesz ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków. Buliony to także świetna zalewa do risotto. Sprawiają, że ryż staje się bardziej aromatyczny i mokry. Możesz przygotować z nim różnorodne dania, takie jak np. papryka faszerowana ryżem. Wywary to także idealna baza do zup krem. Wystarczy wówczas zmiksować je z dowolnymi ugotowanymi lub podpieczonymi warzywami, by uzyskać pyszny i sycący obiad, wprost idealny na chłodne dni. Wywary to bezapelacyjni królowie kuchni. Warto je przyrządzać samemu, a na ich podstawie można wykonać mnóstwo pysznych dań i to w zaledwie kilka minut.