Przepisy na tort wegański

Tort-weganski

Tort wegański jest świetną propozycją na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie i inne święta. Z pewnością zasmakuje zarówno domownikom, którzy trzymają się normalnej diety żywieniowej, jak i weganom. Torty wegańskie są o wiele zdrowsze niż te zwykłe, a jajka, śmietanka, ser i masło łatwo zamieniają się za pomocą innych produktów. Zobacz kolekcję najlepszych przepisów na wegańskie torty i przeczytaj ciekawostki o nich, które zebraliśmy trochę niżej.

Przepisy na tort wegański

Torty wegańskie

Kuchnia wegańska staje się coraz popularniejsza i nieustannie się rozwija. Nie można znaleźć prawie żadnego dania, którego by nie było w wersji dla weganów. Podstawowe elementy wypieków: jajka, masło, mleko, śmietanka dla kremu, ser w łatwy sposób można zamienić odpowiednikami kuchni wegańskiej. One są naturalne i zdrowe, a tort wegański trudno będzie odróżnić od zwykłego pod kątem smaku i wyglądu.

    

Wegański krem do tortu

Krem wegański do tortu z reguły przygotowuje się z użyciem gęstego mleka kokosowego. Dobrym rozwiązaniem jest śmietanka wegańska, jeśli udało się taką znaleźć w sklepie. W przepisach również możemy spotkać aquafabę — zalewa z puszki ciecierzycy lub woda z gotowania ciecierzycy. W związku z tym, że zawiera dużo białka roślinnego i skrobi, można zrobić z niej puszystą piankę podobną do bezy z jajek. Wystarczy tylko ubić mikserem razem z cukrem.

Często w przepisach wegańskich deserów wykorzystuje się mleko roślinne – migdałowe, owsiane, ryżowe, sojowe, a najczęściej kokosowe, o którym było wspomniane wcześniej, jest słodsze i gęstsze – idealne do kremów wegańskich.

Warto spróbować również kremy cięższe – na przykład z awokado, dojrzałych bananów, buraków i batatów. Tak, często do wegańskich kremów dodaje się mus z rozdrobnionych warzyw lub owoców. Jednak to absolutnie nie świadczy o tym, że krem wyjdzie „warzywny”, podczas gotowania dodaje się kakao, syropy i inne dodatki, słodzące krem i formujące smak.  

 

Z czego zrobić ciasto do tortu wegańskiego?


Jak zrobić bezę i krem do tortu wegańskiego już wiemy, a co z resztą? Podczas przygotowania ciasta do tortu wegańskiego używa się różnych naturalnych produktów. Najbardziej popularne składniki, które wykorzystują się w ciastach wegańskich to:

  • Mąka: pszenna, żytnia, ryżowa, kukurydziana, owsiana itd.
  • Różne rodzaje orzechów: ziemne, nerkowca, laskowy, włoskie
  • Suszone owoce: morele, śliwki, rodzynki, daktyle
  • Nasiona chia i lnu
  • Ziarna kakaowe, kakao
  • Rozmaite warzywa: marchewka, buraki, dynia, ziemniaki
  • Mus ze świeżych owoców: bananów, jabłek, awokado, pomarańczy

Każdy z tych produktów jest naturalny i pełny wartościowych mikroskładników dla naszego organizmu. Z pewnością wegańskie torty są świetną alternatywą dla tradycyjnych ciężkich tortów na bazie masła i jajek. Warto jednak pamiętać, że orzechy i owoce w tortach wegańskich, oprócz zdrowych właściwości, dostarczają nam dużo energii razem z dużą ilością kalorii, dlatego jak i w przypadku każdego deseru należy pamiętać o porcjach umiarkowanych.