Tort wegański czekoladowo-orzechowy

Wyjątkowo prosty przepis na tort wegański czekoladowo-orzechowy. Tylko kilka składników i 30 minut w kuchni. Najtrudniejsze jest czekanie, aż zastygnie w lodówce – trudno oprzeć się podjadaniu.

torty

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 179 głosów)

Składniki:

  • na spód: 2 paczki herbatników wegańskich
  • 4 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • na krem: batat, średniej wielkości, ugotowany bez skórki
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 60 ml syropu z agawy
  • puszka mleka kokosowego, tylko gęsta część
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • do dekoracji: puszka mleka kokosowego, tylko gęsta część
  • łyżka cukru pudru

Kroki wykonania:

  • Spód: pokruszone herbatniki mieszamy z olejem kokosowym. Masą wykładamy spód formy i dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
  • Masa: wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładki mus, wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki na 6 godz., a najlepiej na całą noc.
  • Na wierzch tortu wykładamy "bitą śmietanę" kokosową: mocno schładzamy puszkę mleka kokosowego, tylko jego gęstą część przekładamy do miski, dodajemy łyżkę cukru pudru i miksujemy, aż zesztywnieje.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019

Porady

 

 

Notka redakcyjna

Przepis na formę o średnicy 16 cm.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy