www.bbcgoodfood.com
5 (3)
Jajka w koszulce z duszonymi pieczarkami to smaczny i zdrowy posiłek, idealny na rozpoczęcie dnia. Soczyste, aromatyczne grzyby, przełamane lekko kwaskowatymi pomidorami. Do tego kremowe jajka, a całość zwieńczona świeżym tymiankiem. Koniecznie posypane chrupiącymi nasionami dyni i słonecznika. Jeśli chcemy, pieczarki możemy zamienić na boczniaki – w obu przypadkach będzie smacznie. Sprawdźcie przepis na jajka w koszulce z grzybami.
pieczarki 500 g
olej z awokado 25 ml
cebula 240 g
tymianek 10 g
pomidor 500 g
papryka wędzona 4 g
jajka kurze 4 szt.
słonecznik 15 g
pestki dyni 15 g
pieprz 4 g
woda 1 l
ocet 30 ml
Cebulę obieramy z łupin, przecinamy na pół i siekamy w piórka. Pieczarki i pomidory (najlepsze będą malinowe lub bawole serca) myjemy. Grzyby kroimy na ćwiartki, a pomidory w kostkę.
Na dużą patelnię (ok. 28-32 cm średnicy) z nieprzywierającą powłoką wlewamy olej z awokado (sprawdzi się też oliwa z oliwek lub olej rzepakowy). Gdy będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty na średniej mocy palnika. Następnie przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pieczarki i liście świeżego tymianku (możemy zastąpić go łyżeczką suszonego) i smażymy przez 5 minut, często mieszając. Gdy grzyby zmiękną, wrzucamy pomidory oraz wędzoną paprykę w proszku i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Na końcu posypujemy wszystko pestkami dyni i słonecznika (warto wykorzystać gotową mieszankę nasion do sałaty).
Jajko rozbijamy i umieszczamy w miseczce (ostrożnie, by nie skłócić żółtka z białkiem). Do rondelka wlewamy litr wody i ustawiamy na wysokiej mocy palnika. Gdy zacznie bulgotać, znacznie zmniejszamy ogień, dodajemy 2 łyżki octu i mieszamy wodę łyżką w taki sposób, by w środku utworzył się wir. Następnie delikatnie, cały czas mieszając, do środka wlewamy surowe jajko i gotujemy je przez 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je. Powtarzamy tę czynność z pozostałymi trzema jajkami. Możemy również ugotować jajka w koszulce bez octu – wystarczy zastąpić go sokiem z cytryny.
Grzyby dzielimy na cztery równe porcje i wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy jajka w koszulce. Podajemy jeszcze ciepłe, z odrobiną tymianku i świeżo mielonego pieprzu.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mushroom-hash-poached-eggs