Schab po staropolsku

Ocena:

4.54 (154)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
staropolskie danie...

Składniki:

  • schab (cztery kotlety)
  • do panierki dwa jajka
  • mąka wymieszana z tartą bułką
  • pół papryki czerwonej
  • boczek wędzony (pokrojony w drobną kostkę)
  • kilka ogórków kiszonych
  • jedna mała cebulka
  • dwa ząbki czosnku
  • przyprawy (papryka słodka
  • pieprz
  • sól
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • bulion do sosu

Schab po staropolsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kotlety solimy, posypujemy pieprzem, panierujemy, obsmażamy. Odkładamy na talerz. Przesmażamy boczek, dorzucamy posiekaną cebulkę i wyciskamy czosnek. Przesmażamy, oprószamy mąką, aby tłuszcz połączył się z mąką. Dodajemy bulionu, ale sos ma być gęsty. Dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki, dusimy pod przykryciem. Po ok. 10 min dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę. Do sosu wkładamy schabowe. Dusimy ok. 20 min. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne