Schab po mazursku

Ocena:

4.53 (153)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

To nic innego jak wieprzowe mięso o lekko słodkim, korzennym smaku w sosie z powideł śliwkowych.

Składniki:

  • 80 dag schabu bez kości
  • 25 dag włoszczyzny
  • 2 dag mąki pszennej
  • 2 dag bułki tartej
  • 3 dag powideł śliwkowych
  • 0,05 l wina gronowego wytrawnego
  • 4 dag oleju
  • 2 dag masła
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • kilka goździków

Schab po mazursku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab wyporcjować, obgotować na pół miękko w małej ilości osolonej wody z dodatkiem włoszczyzny. Następnie wyjąć z wywaru, obrumienić na oleju, włożyć do rondla i obsypać grubo bułką tartą, dodać masło, powidła rozprowadzone w wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku oraz goździki. Całość zagęścić mąką, wlać wino i zagotować.
  • Podawać z ziemniakami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne