REKLAMA

Śledzie po staropolsku

Przepis stary jak świat. Po raz kolejny zaskoczył nas swoją znakomitością.

dodany przez: dorota20w

Sałatki Przekąski

Czas przygotowania:
24godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.38 z 150 głosów)


Składniki:

  • 40 dag solonych śledzi
  • 4 cebule
  • pół szklanki rodzynek
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża łyżka śmietany (moja inwencja)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego, sproszkowane chilli (również moje dodatki)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Śledzie wymoczyć przez noc w wodzie. Pokroić w paseczki.
  • Rodzynki sparzyć wodą.
  • Cebule obrać, poszatkować w piórka, dusić na oleju z dodatkiem masła, aż będzie zupełnie miękka. Dodać rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę i resztę składników, oraz ok ¼ szkl gotowanej wody. Wymieszać. Przekładać śledzie warstwowo lub po prostu wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić do lodówki na dobę.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy