Sałatka jarzynowa - przepisy

4 przepisy

sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa to jedna z klasycznych potraw, pojawiających się na naszych stołach przy różnych okazjach. Dla wielu osób będzie potrawą, kojarzącą się z czasem PRL-u. Na rodzinnych imprezach, imieninach czy urodzinach, sałatka jarzynowa była elementem obowiązkowym. Z czasem nie straciła wiele na popularności. Nadal jemy ją na imprezach, często przygotowujemy na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Jej fenomen polega na przyjemnym smaku – kto nie lubi warzyw z majonezem? Sałatka jarzynowa często podawana jest np. ze śledziem. Wtedy może stanowić już pełnoprawne danie. Dobrze komponuje się też z korniszonami, marynowanymi cebulkami czy po prostu chlebem.
Sałatka jarzynowa – zrób ją nietypowo!
Sałatka jarzynowa w wersji klasycznej to nic innego jak wcześniej ugotowane i pokrojone w drobną kostkę warzywa wymieszane z majonezem. Do sałatki zwykle używa się selera, marchewki, pietruszki, ziemniaków. Popularnymi dodatkami są ogórki kiszone i zielony groszek. Sałatka jarzynowa często jednak zawiera także inne składniki. Każdy kucharz dopasowuje je do preferencji osób jedzących. Do sałatki możemy więc dodać wędlinę, np. szynkę lub boczek albo rybę – wędzona makrela będzie pyszna. Eksperymentujmy z dodatkami. Sałatka jarzynowa z kukurydzą czy marynowaną papryką również się sprawdzi. Co ciekawe, sałatkę jarzynową mogą jeść także weganie, wystarczy, że zamiast zwykłego majonezu użyją majonezu sojowego i nie będą dodawać do sałatki jajka (w niektórych przepisach jest ono jej nieodłączną częścią).