Sernik grecki z miodem

Ocena:

4.48 (198)

  • 25 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 415 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • 25 dag tłustego sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 8 łyżek miodu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • oliwa do formy

Sernik grecki z miodem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło posiekać z mąką, dodać 2 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Ser przepuścić przez prasę lub przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z miodem i nadal ucierając, dodawać porcjami do sera. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Rodzynki opłukać, osączyć, dodać wraz z cynamonem do masy i wymieszać.
  • Masę serową rozłożyć równomiernie na cieście. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Gdy wierzch się zrumieni, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Sernik przestudzić. Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne