Pulpeciki z sosie szpinakowym.

Ocena:

4.5 (200)

  • 60 min.
Uwielbiamy pulpeciki,więc muszę dla odmiany zmieniać przyprawy i sosy.

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ok.5 łyżek kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka przyprawy typu vegeta
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kostki rosołowe warzywne lub bulion
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • ok.6 bardzo dużych garści świeżego szpinaku
  • 1\2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 50 ml białego,wytrawnego wina
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Pulpeciki z sosie szpinakowym. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso mielone wymieszałam z kaszą manną,jajkiem,przyprawą do mielonego,curry,vegetą i prażoną cebulką.Opieprzyłam całość i dokładnie wyrabiałam ręką mięsną masę. W międzyczasie wstawiłam w garnku 1 litr wody,by się zagotowała.Rozpuściłam w niej kostki rosołowe warzywne i włożyłam listki laurowe i ziele angielskie. Gdy się zagotowała wrzucałam do niej małe kulki ulepione z masy mięsnej.Wyszło mi ok.45 pulpecików. Lekko zamieszałam drewnianą łyżką.Gdy pulpeciki wypłynęły na powierzchnię gotowałam je 30 minut. W tym czasie opłukałam dokładnie szpinak i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wyjęłam pulpety łyżką cedzakową i przykryłam by nie stygły.Do wywaru wrzuciłam pokrojony szpinak,wsypałam czosnek granulowany i chwilkę gotowałam,po czym wlałam wino białe wytrawne i gotowałam kolejne 5 minut. W malej ilości zimnej wody dokładnie rozprowadziłam mąkę i wlałam do garnka ze szpinakiem.Mieszając chwilę gotowałam,aż sos się zagęścił.Włożyłam z powrotem pulpeciki do sosu i podgrzałam razem. Podałam z makaronem falbanki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne