pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym

Ulubione jedzonko wszystkich dzieci zresztą jak i doroslych :)

dodany przez: 22domcia22 22domcia22

dania mięsne pulpety sosy

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
240 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 205 głosów)

Składniki:

  • około 600 gramów chudej wieprzowinki (łopatka, szynka)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 jajo
  • 1 kajzerka namoczona w mleku, a potem odciśnięta
  • 1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
  • sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania
  • 2 małe starte na dużych oczkach marchewki
  • sos:
  • vegeta
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennej

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajo, przyprawy, startą na dużych oczkach marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
  • Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem Vegety, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz.
  • Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, doprawić, zagotować, włożyć mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.

Kalorie: 240


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy