Kaczka pieczona z piernikową kruszonką

Ocena:

4.57 (146)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Piernikowa nuta i dodatki z selera w dwóch postaciach - tak podana kaczka pieczona na pewno sprawdzi się od święta, ale nie tylko! Oryginalne połączenie smaków w daniu na pewno zasmakuje rodzinie.

Składniki:

  • pierś z kaczki  2 szt.

  • seler  1 szt.

  • jabłka  2 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • kwaśna śmietana  100 ml

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sól  5 g

  • pieprz biały  3 g

  • piernik  100 g

  • pomarańcze  1 szt.

  • miód  30 ml

Kaczka pieczona z piernikową kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 240°C. Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę kładziemy w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika pieczemy 15 min. W połowie pieczenia odlewamy tłuszcz.

  • Krok 2:

    Seler obieramy i tniemy w słupki. Jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Przykrywamy i pieczemy przez 10 min w kuchence mikrofalowej ustawionej na pełną moc. Odkładamy 4 łyżki paluszków z selera. Resztę miksujemy na purée razem z jabłkami, śmietaną, oliwą, solą i pieprzem.

  • Krok 3:

    Kromki piernika pieczemy w tosterze. Kroimy na kawałki i grubo miksujemy krótkimi impulsami. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i miód. Mieszamy.

  • Krok 4:

    Piersi zdejmujemy z naczynia do pieczenia i pozostawiamy, aby odpoczęły w ciepłym miejscu owinięte folią aluminiową. Tłuszcz zlewamy do naczynia do pieczenia wkładamy piernik z dodatkami i wstawiamy na 5 min do wygaszonego piekarnika. Piersi kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy kruszonką piernikową. Podajemy na ciepło z paluszkami i purée z selera.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne