Kaczka pieczona mojej mamy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaczkę rozmrozić,wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem ,odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mięso zmielić razem z natką i pieczarkami,oraz wątróbką ,dodać jajko,sól, pieprz,musztardę i bułkę tartą,wyrobić farsz. Napchać kaczkę nadzieniem,jak zostanie farszu uformować kule. kaczkę spiąć wykałaczkami,następnie,opleść nitką ,łapiąc za wykałaczki. Włożyć do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi kulami z farszu,rękaw dobrze związać z każdej strony.Piec około 60 min w 190-200st C w zależności od piekarnika ,najlepiej sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków,wbijając w rękaw z góry i wsadzić w kaczkę.
Komentarze