Smarowidło z kurczaka

Ocena:

4.43 (156)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Smaczna pasta do chleba z kurczaka z rosołu

Składniki:

  • • 2 udka z kurczaka z rosołu
  • • Kilka łyżek rosołu
  • • Kawałek pietruszki z rosołu
  • • Sól
  • • Pieprz
  • • 1 ząbek czosnku
  • • 2 cebulki dymki
  • • majonez

Smarowidło z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Udka wyjąć z rosołu, ostudzić, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i chrząstek, rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Razem z mięsem i ugotowaną pietruszką wrzucić do przystawki od blendera i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest sucha można podlać odrobiną rosołu. Dodać 2-3 łyżki majonezu (w zależności od naszych upodobań), doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemniczka i schłodzić w lodówce. Smarować chleb lub krakersy. Można posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem. Ja dałam plasterki ogórka i rzodkiewki.

Porady

Zobacz też: smarowidło z królika

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne