Korma z kurczaka

Ocena:

4.38 (184)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Tradycyjna indyjska potrawa.

Składniki:

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 2szczypty cynamonu
  • 2 listki laurowe
  • po 1 łyżce mielonej kurkumy i kolendry
  • po pół łyżeczki pieprzu cayenne i mielonego kminu
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pół szklanki zmiksowanych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1 kg filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 125 ml jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego
  • 90 g wiórków kokosowych

Korma z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W dużym garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, smażymy ok. 3 minut, aż zacznie mięknąć. Dodajemy czosnek, imbir, cynamon, listki laurowe, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne i kmin. Smażymy ok. 1 minuty, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat i równo pokryją cebulę. Wlewamy bulion, sos pomidorowy, wsypujemy cukier i łyżeczkę soli, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso, mieszamy. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  • Na ok. 15 minut przed końcem gotowania kurczaka - jogurt i kokos miksujemy na puree, dokładamy do kurczaka, mieszamy by wszystko się połączyło. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos dobrze się zagrzeje i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy listki laurowe
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne