5 (3)
Owsianka piernikowa wyróżnia się pięknym, korzennym aromatem. Jest niezwykle zdrowa, pożywna i ma właściwości rozgrzewające, jest wprost stworzona na zimne dni, ale oczywiście można ją jeść przez cały rok. Do tego orzeźwiająca, cytrusowa nuta, która dopełnia całość. Warto wybierać przyprawę do piernika bez cukru, a najlepiej zrobić ją samodzielnie w domu. Owsianka piernikowa to gwarantowany dobry początek dnia.
płatki owsiane 50 g
słodziki 10 g
przyprawa do piernika 15 g
mleko 100 ml
woda 100 ml
mandarynki 1 szt.
jogurt naturalny 75 g
orzechy laskowe 10 g
ciastka imbirowe 1 szt.
Owsianka piernikowa: do garnka wsypujemy płatki owsiane, słodzik, np. erytrytol, ksylitol i przyprawę do piernika (najlepiej bez cukru, dlatego dobrze jest ją zrobić w domu). Dolewamy mleko i wodę. Włączamy gaz, ustawiamy niewielki ogień, żeby owsianka się nie przypaliła. Odmierzamy ok. 15 minut, mieszamy co chwilę. Na koniec wyłączamy palnik, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut.
Make eat easy
Przygotowanie: gotową owsiankę przekładamy z garnka do miseczki. Na wierzchu będziemy układać między innymi orzechy laskowe (lub włoskie), można uprażyć je na suchej patelni, wydobędzie to z nich dodatkowy aromat. Ciasteczko korzenne (kształt dowolny) łamiemy na pół, jedną część rozkruszamy na drobno. Mandarynkę myjemy ją, obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki (można zamienić ją na pomarańczę, pomelo, grejpfruta).
Make eat easy
Dodatki: z jednej strony układamy cząstki mandarynki, na środku mamy miejsce na jogurt naturalny (może być też gęsta śmietana). Owsiankę piernikową - przede wszystkim jogurt naturalny - posypujemy pokruszonym wcześniej ciasteczkiem korzennym.
Make eat easy
Owsianka piernikowa: w górnej części układamy cząstki mandarynek, obok nich wysypujemy odrobinę orzechów laskowych. Dodatkowo możemy wcisnąć ciasteczko piernikowe, żeby całość ładnie wyglądała. Zwłaszcza, jeśli mamy piernikowego ludka - będzie trudno powstrzymać się od jedzenia.
Make eat easy