Oscypkowe ruloniki

Ocena:

4.53 (178)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kuchnia góralska słynie z oscypka, a ten ser jest świetny na przekąski! Oscypkowe ruloniki z dodatkiem oliwek, musztardy i natki to pomysł na imprezę w domu lub piknik. Są pyszne na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • czerstwy chleb  1 szt.

  • oscypek  6 szt.

  • musztarda  150 g

  • czarne oliwki  5 szt.

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

  • suszone pomidory  6 szt.

Oscypkowe ruloniki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Chleb kroimy w kostkę o bokach nie większych niż 1 i 1/2 cm.

  • Krok 2:

    Oscypki tniemy wzdłuż na cienkie plasterki. Partiami smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoto niecałe 2 min. Każdy plasterek smarujemy cieniutko musztardą owijamy go dookoła kawałeczka chleba i przekłuwamy nie pionowo, lecz ukośnie drewnianą wykałaczką. Przygotowujemy to partiami dość szybko w miarę smażenia, dlatego że oscypek po ostygnięciu staje się twardy i nie daje się już formować w ruloniki.

  • Krok 3:

    Resztę musztardy wkładamy do szprycy cukierniczej. Na każdy rulonik wyciskamy rozetkę musztardy, a w jej środek wkładamy gałązkę natki pietruszki, malutki kawałek suszonego pomidora lub plasterek czarnej oliwki.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Oscypkowe ruloniki można podawać zarówno na ciepło (wtedy są miękkie i soczyste), jak i na zimno (wtedy ser staje się chrupiący).

Zobacz też: ziemniaki zapiekane z oscypkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne