Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.44 (190)
Ziemniaki zapiekane z dodatkiem oscypka to pomysł na smakowity przegląd lodówki, ale też sycący obiad lub kolację na gorąco. Oscypek i ziemniaki świetnie razem smakują!
oscypek 80 g
ziemniaki 600 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
suszone pomidory 1 słoik
mleko 300 ml
papryka wędzona 5 g
oregano 5 g
tymianek 5 g
sól 5 g
pieprz 5 g
tymianek 1 pieprz ziarnisty
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ser ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, obraną cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Foremkę natłuszczamy.
Mleko mieszamy z cebulą, czosnkiem drobno posiekanymi suszonymi pomidorami (bez zalewy), papryką, oregano, tymiankiem (suszonym), solą i pieprzem.
Ziemniaki zalewamy mleczną mieszaniną i przekładamy do formy. Możemy spróbować ułożyć ziemniaki dachówkowo. Wierzch posypujemy grubo startym oscypkiem.
Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika, po 30 min usuwamy folię. Pieczemy jeszcze 10–15 min aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, a wierzch pięknie się zrumieni. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami tymianku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Porady
Zobacz też: tarta ziemniaczana z serem pleśniowym