Ziemniaki zapiekane z oscypkiem

Ziemniaki zapiekane z dodatkiem oscypka to pomysł na smakowity przegląd lodówki, ale też sycący obiad lub kolację na gorąco. Oscypek i ziemniaki świetnie razem smakują!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekane ziemniaki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 184 głosów)

Składniki:

  • 50-80 g oscypka
  • 600 g ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do formy
  • 300 ml mleka
  • suszone pomidory (bez zalewy)
  • łyżeczka wędzonej suszonej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • gałązka świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Ziemniaki zapiekane z oscypkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ser ścieramy na tarce. ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • obraną cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Foremkę natłuszczamy.
  • Mleko mieszamy z cebulą
  • czosnkiem drobno posiekanymi suszonymi pomidorami
  • papryką
  • oregano
  • tymiankiem
  • solą i pieprzem.
  • Ziemniaki zalewamy mleczną mieszaniną i przekładamy do formy. Możemy spróbować ułożyć ziemniaki dachówkowo. Wierzch posypujemy grubo startym oscypkiem.
  • Całość przykrywamy folią aluminiową
  • wstawiamy do piekarnika
  • po 30 min usuwamy folię. Pieczemy jeszcze 10–15 min
  • aż ziemniaki będą zupełnie miękkie
  • a wierzch pięknie się zrumieni. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami tymianku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: tarta ziemniaczana z serem pleśniowym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy