Ziemniaki zapiekane z oscypkiem

Ocena:

4.44 (190)

  • 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ziemniaki zapiekane z dodatkiem oscypka to pomysł na smakowity przegląd lodówki, ale też sycący obiad lub kolację na gorąco. Oscypek i ziemniaki świetnie razem smakują!

Składniki:

  • oscypek  80 g

  • ziemniaki  600 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • suszone pomidory  1 słoik

  • mleko  300 ml

  • papryka wędzona  5 g

  • oregano  5 g

  • tymianek  5 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • tymianek  1 pieprz ziarnisty

Ziemniaki zapiekane z oscypkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ser ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, obraną cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Foremkę natłuszczamy.

  • Krok 2:

    Mleko mieszamy z cebulą, czosnkiem drobno posiekanymi suszonymi pomidorami (bez zalewy), papryką, oregano, tymiankiem (suszonym), solą i pieprzem.

  • Krok 3:

    Ziemniaki zalewamy mleczną mieszaniną i przekładamy do formy. Możemy spróbować ułożyć ziemniaki dachówkowo. Wierzch posypujemy grubo startym oscypkiem.

  • Krok 4:

    Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika, po 30 min usuwamy folię. Pieczemy jeszcze 10–15 min aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, a wierzch pięknie się zrumieni. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami tymianku.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: tarta ziemniaczana z serem pleśniowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne